Burgerinitiatief aan Kamer: schrap abortus uit strafrecht
DEN HAAG (ANP) - De oproep aan de Tweede Kamer van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief is luid en duidelijk. "Haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Abortus is geen misdaad", zei Dzifa Kusenuh in de Kamer namens de initiatiefnemers. "Abortus is zorg, maar valt nu onder het strafrecht."
Het burgerinitiatief, een initiatief van BNNVARA, Spuiten en Slikken en Humanistisch Verbond, roept de Kamer concreet op artikel 296 uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. "Het is geen pleidooi voor meer abortussen", benadrukte Kusenuh. Een abortus moet legaal, veilig en "gesteund door de Staat" kunnen worden uitgevoerd. "De huidige wet beschermt abortusartsen niet genoeg."
Het recht op abortus staat wereldwijd onder druk, zei Kusenuh. Ze noemde daarbij de Verenigde Staten, Polen en Hongarije, waar "oprukkende conservatieve politieke krachten hun kans krijgen" om het recht op abortus aan te tasten. "Ook in Nederland is de regelgeving kwetsbaar." Abortus moet onderdeel worden van het reguliere zorgstelsel "zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet".
Vrij uitzonderlijk
Het burgerinitiatief is door bijna 94.000 mensen ondertekend.
Het is vrij uitzonderlijk dat een burgerinitiatief inhoudelijk door de Tweede Kamer wordt behandeld. Het initiatief dat woensdag wordt besproken, is de negentiende sinds 2012. Toen maakte de Kamer het mogelijk om, onder voorwaarden, maatschappelijke onderwerpen op de Haagse politieke agenda te zetten.
De oproep zal naar verwachting geen meerderheid krijgen.
Meer uit Politiek
AMERSFOORT (ANP) - Het Nationaal Burgerberaad Klimaat is zaterdag voor het eerst bijeengekomen. De startbijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort werd geopend door de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Dat deden ze samen met voorzitter Nienke Meijer aan de hand van een vraaggesprek.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook VVD is voorstander van een socialemediaverbod voor kinderen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De coalitiepartij nam vorige maand nog geen standpunt in toen D66 pleitte voor een leeftijdsgrens van 15 jaar, maar pleit nu voor een grens van 13 jaar.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is van plan Wilders te houden aan de afspraken die de coalitie heeft gemaakt over steun aan Oekraïne. Dat zei de minister in Café Kockelmann.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat zelf de ministeriële werkgroep leiden die een oplossing moet vinden in de steeds diepere stikstofcrisis. Die ministeriële commissie zal bestaan uit de bewindslieden die het meest met stikstof te maken hebben, zoals ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.
1 dag geleden