Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgerinitiatief aan Kamer: schrap abortus uit strafrecht

Burgerinitiatief aan Kamer: schrap abortus uit strafrecht

DEN HAAG (ANP) - De oproep aan de Tweede Kamer van de initiatiefnemers van het burgerinitiatief is luid en duidelijk. "Haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Abortus is geen misdaad", zei Dzifa Kusenuh in de Kamer namens de initiatiefnemers. "Abortus is zorg, maar valt nu onder het strafrecht."

Het burgerinitiatief, een initiatief van BNNVARA, Spuiten en Slikken en Humanistisch Verbond, roept de Kamer concreet op artikel 296 uit het Wetboek van Strafrecht te schrappen. "Het is geen pleidooi voor meer abortussen", benadrukte Kusenuh. Een abortus moet legaal, veilig en "gesteund door de Staat" kunnen worden uitgevoerd. "De huidige wet beschermt abortusartsen niet genoeg."

Het recht op abortus staat wereldwijd onder druk, zei Kusenuh. Ze noemde daarbij de Verenigde Staten, Polen en Hongarije, waar "oprukkende conservatieve politieke krachten hun kans krijgen" om het recht op abortus aan te tasten. "Ook in Nederland is de regelgeving kwetsbaar." Abortus moet onderdeel worden van het reguliere zorgstelsel "zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet".

Vrij uitzonderlijk

Het burgerinitiatief is door bijna 94.000 mensen ondertekend.

Het is vrij uitzonderlijk dat een burgerinitiatief inhoudelijk door de Tweede Kamer wordt behandeld. Het initiatief dat woensdag wordt besproken, is de negentiende sinds 2012. Toen maakte de Kamer het mogelijk om, onder voorwaarden, maatschappelijke onderwerpen op de Haagse politieke agenda te zetten.

De oproep zal naar verwachting geen meerderheid krijgen.

Meer uit Politiek

Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

23 uur geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

1 dag geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

1 dag geleden
Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

1 dag geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

1 dag geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

1 dag geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

1 dag geleden