Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgerberaad komt voor het eerst bijeen om te praten over klimaat

Burgerberaad komt voor het eerst bijeen om te praten over klimaat

AMERSFOORT (ANP) - Het Nationaal Burgerberaad Klimaat komt zaterdag voor het eerst bijeen. Deze groep van 175 mensen uit alle delen van de samenleving gaat het komende half jaar met elkaar praten over het klimaatbeleid. In september geeft het burgerberaad hierover advies aan het kabinet.

"De mensen gaan het over drie onderwerpen hebben", vertelt Nienke Meijer, voorzitter van het burgerberaad. "Hoe kunnen we in Nederland eten, reizen en spullen gebruiken op een manier die beter is voor het klimaat?" Het blijft dus dicht bij de leefwereld van mensen, voegt ze eraan toe. En iedereen praat mee in de zes sessies: zowel mensen die zich zorgen maken om klimaatverandering, als mensen die zich totaal geen zorgen maken.

De oproep om mee te doen aan het beraad was verstuurd aan 70.000 mensen in Nederland. Van hen hebben 4070 mensen zich aangemeld, van wie 175 zijn ingeloot. De afspiegeling onder de deelnemers is vergelijkbaar met hoe Nederland eruitziet, in geslacht, leeftijd, woonplaats en opleiding.

Het idee voor een burgerberaad begon ten tijde van het vorige kabinet en de Tweede Kamer. "Maar het huidige kabinet heeft dit overgenomen", zegt Meijer. Zaterdag sluiten kort twee ministers aan om de deelnemers toe te spreken: minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). "Oppositie en coalitie zeggen allemaal dat ze graag willen luisteren naar de burgers, en dus uitkijken naar de uitkomsten van het beraad."

Als het advies van het burgerberaad in september wordt gedeeld, zal dat besproken worden in de Tweede Kamer, zegt Meijer. "En ik hoop echt dat een aantal adviezen wordt overgenomen." Voor het burgerberaad is ook naar voorbeelden uit het buitenland gekeken, zoals in Frankrijk. "Die politieke opvolging is heel belangrijk, dus het is goed dat de politiek zo betrokken is", vindt Meijer.

Meer uit Binnenland

Queer activisten hopen Jos Brink en René Klijn straat te geven

AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.

2 minuten geleden
Minder complicaties na extra echometing bij hoogzwangere vrouwen

GRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

1 uur geleden
Dit jaar fors meer zwemlocaties met slechte waterkwaliteit

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.

1 uur geleden
Rode Kruis: hou op reis rekening met extreem weer

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.

1 uur geleden
Ook Hoogeveen wil verbod op fatbikes in stadscentrum

HOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.

2 uur geleden
Ruim 100 kilo cocaïne gevonden bij fruitbedrijf in Breda

BREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.

10 uur geleden
Belastingdienst moet systemen vervangen en aanpassen om privacy

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.

17 uur geleden