Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burger King doet koeien op dieet om klimaat

Burger King doet koeien op dieet om klimaat

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Restaurantketen Burger King begint met de verkoop van hamburgers afkomstig van koeien die minder methaan uitstoten. Dit door een speciaal dieet in de laatste maanden van het leven van de koe. De voeding wordt in die periode onder meer aangevuld met citroengras. Door de wijziging in het veevoer zou de uitstoot van broeikasgassen door koeien met een derde verminderd kunnen worden.

De keten, bekend van onder meer de Whopper, verkocht de eerste dieetburger dinsdag. Het 'nieuwe' menu komt op het moment dat er steeds meer kritiek is op grote merken en hun rol in het terugbrengen van de uitstoot van schadelijke stoffen. Vleesproducenten en -verkopers staan onder toenemende druk van investeerders en consumenten om de impact van hun producten op het klimaat te verminderen.

De landbouwindustrie komt op de tweede plaats, na de energiesector, als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen. Het fokken van dieren is qua uitstoot goed voor ongeveer 14,5 procent van het wereldtotaal. Koeien stoten methaan uit dat ongeveer dertig keer krachtiger is dan kooldioxide.

Extra kosten

Probleem van de verkoop van methaan-arm vlees op grote schaal is dat bedrijven en klanten bereid moeten zijn om er meer voor te betalen. Het gebruik van bepaalde voedingssupplementen en aangepaste diëten zullen waarschijnlijk extra kosten met zich meebrengen voor veehouders. Die kampen al met een laag inkomen, een probleem dat nog wordt verergerd door de coronacrisis.

Burger King maakte de extra kosten die met het aangepaste vlees gepaard gingen niet bekend. De keten zei ook niet bereid te zijn om klanten meer te laten betalen voor de burger die vooralsnog tijdelijk in beperkte mate beschikbaar is. Zolang de voorraad strekt is de burger in bepaalde restaurants in Miami, New York, Austin, Los Angeles en Portland verkrijgbaar. Het bedrijf zou met leveranciers in Europa en Latijns-Amerika werken aan een soortgelijk initiatief.

Om het dieet op grote schaal toe te passen zijn nog wel een aantal goedkeuringen van instanties vereist. Het bedrijf zegt open en transparant over het proces te zijn, ook om sectorgenoten te overtuigen om het goede voorbeeld te volgen.

Meer uit Financieel

Aantal laadpalen met kwart gestegen, maar stagnatie dreigt

DEN HAAG (ANP) - Het aantal publieke laadpunten voor elektrische auto's is vorig jaar met een kwart gestegen. Dat meldt de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL), een samenwerkingsverband van overheden, netbeheerders en kennisinstellingen voor de uitrol van landelijke laadinfrastructuur. Ondanks die stijging houdt de NAL rekening met stagnatie op den duur, bijvoorbeeld door het overvolle stroomnet en een tekort aan installateurs.

5 uur geleden
Minister van Financiën VS kritisch op verlaging kredietrating

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse minister van Financiën heeft geen goed woord over voor het verlagen van de kredietrating van de Verenigde Staten door beoordelaar Moody's. "Moody's loopt achter de feiten aan, dat denkt iedereen over kredietbeoordelaars", zei minister Scott Bessent zondag in een interview met nieuwszender NBC.

14 uur geleden
Tv-serie over Adidas en Puma in de maak

CANNES (ANP) - Er wordt een televisieserie gemaakt over het verhaal van de broers Adolf en Rudolf Dassler, de oprichters van sportkledingmerken Adidas en Puma. Dat hebben de producenten zondag aangekondigd. De in Hollywood gevestigde filmproducent No Fat Ego steunt het project, dat ook de goedkeuring heeft van de familie achter het Adidas-imperium. Scriptschrijver Mark Williams, de maker van de populaire Netflix-serie Ozark, is aangetrokken om het project te leiden.

19 uur geleden
Horeca in en rond Den Haag verwacht minder gasten rond NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - Horecazaken in en bij Den Haag verwachten veel minder gasten vanwege de NAVO-top in juni. Mensen hebben restaurantreserveringen afgezegd en bedrijven vrezen omzetverlies, sommige zelfs wekenlang. De Rijksoverheid heeft mensen opgeroepen om van maandag 23 tot en met donderdag 26 juni de Randstad te mijden vanwege wegafsluitingen in en rond Den Haag.

22 uur geleden
Importheffingen China tegen dumping plastics, ook voor EU

BEIJING (ANP/RTR) - China heeft zondag heffingen tot bijna 75 procent opgelegd aan de import van POM-copolymeren, een soort technisch plastic voor industriële toepassingen. Daarmee wil de regering in Beijing dumping tegengaan. Het Chinese ministerie meldt dat de heffingen gelden voor de Europese Unie, de Verenigde Staten, Japan en Taiwan.

22 uur geleden
Topman Nvidia ontkent omleiding chips om exportbeperkingen China

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - Nvidia-topman Jensen Huang ziet geen bewijs dat chips van het Amerikaanse concern ondanks exportbeperkingen alsnog op de Chinese markt terechtkomen. De Verenigde Staten hebben deze beperkingen ingevoerd op bepaalde geavanceerde AI-chips om te voorkomen dat China ze voor militaire doeleinden kan gebruiken. Er bestaan al langer zorgen dat deze chips via andere landen alsnog in China komen.

1 dag geleden
Minder internationale treinen dinsdag door staking in België

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Dinsdag rijden er minder internationale treinen van en naar België vanwege een staking. NS International meldt dat hierdoor zestien Eurocity Direct- en negen EuroCity-treinen uitvallen tussen Rotterdam en Brussel. Mogelijk worden ook Eurostar-treinen van en naar Frankrijk geschrapt.

1 dag geleden