Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters willen leger voor politietaken

Burgemeesters willen leger voor politietaken

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van Veenendaal, De Bilt en Utrechtse Heuvelrug willen dat Defensie politietaken op het gebied van bewaken en beveiligen voorlopig gaat overnemen. Dat is nodig omdat er zeker tot 2025 veel te weinig agenten zijn, die ook nog eens steeds vaker moeten bijspringen bij landelijke taken.

De drie burgemeesters dienen daarover vrijdag een motie in op een ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het VNG-bestuur is van plan om de motie over te nemen en te gaan praten met de minister van Justitie.

Volgens de burgemeesters is er een "ontoelaatbare druk" op de plaatselijke politie ontstaan nu landelijke prioriteiten steeds meer menskracht vragen. Een voorbeeld daarvan is de extra bewaking van personen en gebouwen na de moord op advocaat Derk Wiersum. De burgemeesters willen ook extra geld om de politiekorpsen sneller op sterkte te brengen.

Korpsen onderbezet

De burgemeesters constateren dat de korpsen zwaar onderbezet zijn. In sommige plaatsen, zoals Veenendaal en Rhenen, gaan politiebureaus daarom vaker op slot. Elders overwegen burgemeesters minder agenten in te zetten bij evenementen en voetbalwedstrijden.

Volgens de indieners van de motie moet de 110 miljoen euro die de minister van Justitie heeft gereserveerd voor het op peil houden van de politie helemaal besteed worden aan de plaatselijke korpsen. "Hoewel beloofd is dat het aantal agenten zou toenemen, zien wij dat de korpsen in dit jaar verder zijn gekrompen. Inwoners moeten kunnen rekenen op leefbaarheid en veiligheid", aldus de burgemeesters.

Meer uit Binnenland

NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.

5 minuten geleden
Burgemeester Emmen: Koningsdag is goed verlopen

EMMEN (ANP) - Koningsdag in Emmen is goed verlopen, zegt burgemeester Eric van Oosterhout enkele uren nadat zijn gemeente de koning en zijn gezin had uitgezwaaid. "De koninklijke familie was volgens mij oprecht verwonderd over hoe mooi het hier is, hoe fijn het hier is en hoe relaxed de bevolking is", aldus Van Oosterhout.

16 minuten geleden
Drukte in grote steden neemt toe

AMSTERDAM/UTRECHT (ANP) - In de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het "erg druk" is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

35 minuten geleden
Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

HAARLEM (ANP) - In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

2 uur geleden
Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

UTRECHT (ANP) - Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte beheersbaar is en de sfeer goed.

2 uur geleden
Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. "Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt", sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek. "En ik heb ook begrepen dat als iets heel fantastisch is, dat je zegt: het kon minder. Ik zeg jullie deze Koningsdag: het kon veel minder." Het was de eerste keer in ruim twintig jaar dat Koningsdag of Koninginnedag in Drenthe werd gevierd.

2 uur geleden
Snelweg A10 weer open na XR-demonstratie

AMSTERDAM (ANP) - De snelweg A10 is zaterdag rond 14.00 uur weer opengegaan nadat actievoerders van Extinction Rebellion (XR) de weg hadden geblokkeerd. Een groep van ruim honderd demonstranten liep kort na 12.00 uur de A10 op ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam.

2 uur geleden