Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters over extraatje voor jeugd, vuurwerk en drukte

Burgemeesters over extraatje voor jeugd, vuurwerk en drukte

UTRECHT (ANP) - Drukte in winkelgebieden - nu het sinterklaasfeest en Kerstmis er aan komen - vuurwerk en de mogelijkheid 'iets extra's' voor jongeren tijdens de jaarwisseling te organiseren. Deze onderwerpen staan maandagavond op de agenda tijdens het wekelijkse overleg van de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen. Ook veiligheidsminister Ferd Grapperhaus is daarbij.

Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, opperde twee weken geleden al dat het misschien verstandig zou zijn om jongeren "iets kleinschaligs" toe te staan tijdens de feestdagen. Hij vreest dat groepen jongeren elkaar toch wel gaan opzoeken, ondanks het vuurwerkverbod en andere coronamaatregelen. "Dat wordt handhavingstechnisch een hele forse klus. Dan kun je beter besluiten dat de jeugd wat extra ruimte krijgt, zodat ze stoom kunnen afblazen", vindt hij. De burgemeesters overleggen met Grapperhaus of en zo ja welke ruimte er dan eventueel komt.

De burgemeesters bespreken ook de stand van zaken rondom het vuurwerk dat dit jaar in Nederland niet vervoerd, verkocht of afgestoken mag worden. Desondanks worden er online grote hoeveelheden vuurwerk verhandeld, terwijl de bestellingen ook blijven binnenstromen bij vuurwerkhandelaren net over de grens met Duitsland. Bekeken wordt hoe de handhaving eruit moet zien.

Ook zal aandacht zijn voor de drukte in de detailhandel. Afgelopen weekeinde was het op sommige plekken in Nederland zo druk dat winkels eerder dicht moesten. "We kijken nu vooruit naar sinterklaas en Kerstmis", aldus het Veiligheidsberaad zondag. "Lokaal, regionaal en in het Veiligheidsberaad zal de drukte in de winkelgebieden en de hierbij te nemen maatregelen onderwerp van gesprek blijven. Met als doel coronaveilig winkelen in de decembermaand."

Bruls en Grapperhaus geven na afloop van het beraad, dat zoals altijd in Utrecht is, een toelichting op de besluiten die zijn genomen.

Meer uit Binnenland

Sneeuw begonnen in zuiden, komende uren op meer plaatsen wit

HOUTEN (ANP) - In het zuiden van het land is het aan het eind van de middag begonnen met sneeuwen. De afgelopen uren is het op steeds meer plaatsen wit en glad geworden, laat Weeronline weten. Het sneeuwgebied trekt noordoostwaarts over het land en zondagnacht is er vooral in het noorden nog een tijd sneeuwval.

4 uur geleden
Rode Kruis bezig met voorbereiding in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is zondag bezig met de voorbereiding van de opbouw van douchecabines op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Ter Apel. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond. Daarom is de hulp ingeroepen van het Rode Kruis.

4 uur geleden
Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

5 uur geleden
Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

5 uur geleden
Oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt (77) overleden

SAVIGNAC-DE-DURAS (ANP) - Journalist en oud-Rusland-correspondent Peter d'Hamecourt is zondag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld. D'Hamecourt overleed aan een hartstilstand in Frankrijk, waar hij woonde.

7 uur geleden
ANWB en Rode Kruis hebben veel tips voor winters weer

DEN HAAG (ANP) - Weer- en verkeersdiensten, het spoor en het vliegverkeer maken zich op voor sneeuw zondagmiddag. Op internet adviseren allerlei instanties hoe verkeersdeelnemers zich kunnen voorbereiden. Met de auto vast komen te zitten in een file terwijl het glad is en sneeuwt, is nooit fijn.

8 uur geleden
Schiphol: sneeuwvloot staat paraat

SCHIPHOL (ANP) - De sneeuwvloot van Schiphol staat paraat voor als de sneeuwval zondagmiddag begint. Het gaat om een voorraad voertuigen die met vegers en blowers de start- en landingsbanen, en ook de taxibanen en parkeerplaatsen van de vliegtuigen, sneeuwvrij kan maken. Volgens een woordvoerder van de luchthaven zijn er ook tientallen kantoormedewerkers opgeroepen om hierbij te helpen.

8 uur geleden