Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters onderzoeken rouleersysteem met meer opvangplekken

Burgemeesters onderzoeken rouleersysteem met meer opvangplekken

UTRECHT (ANP) - De 25 veiligheidsregio's bereiden zich voor op een rouleersysteem met meer crisisnoodopvangplekken per keer. De komende weken moeten volgens dat roulerende systeem telkens vier regio's zeshonderd asielzoekers opvangen. De burgemeesters in het Veiligheidsberaad twijfelen of dit aantal wel voldoende is en onderzoeken daarom een variant waarbij afwisselend zes regio's 'dienst' hebben en negenhonderd plekken beschikbaar komen.

Dat liet burgemeester Henri Lenferink van Leiden dinsdagochtend weten na afloop van het online overleg van de burgemeesters. Lenferink verving voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

De plekken zijn bedoeld om het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Hier is het regelmatig zo druk dat er onvoldoende plaats is. Mensen moeten dan buiten of op stoelen slapen. In de crisisnoodopvang worden zij opgevangen in bijvoorbeeld sporthallen of tenten. De eerste regio's hebben nu zeshonderd plekken beschikbaar gesteld.

Het nieuwe schema met negenhonderd plekken wordt nu onderzocht en naast de prognoses van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gelegd. Als het COA verwacht dat de instroomcijfers gaan oplopen, dan gaat het nieuwe schema van kracht. En dat is volgens Lenferink een flinke klus. "Sommige regio's hebben het echt zwaar."

Ook bespraken de burgemeesters de opvang van Oekraïners. Het kabinet heeft de regio's om nog eens 50.000 opvangplekken verzocht. De burgemeesters willen dat het aantal plekken evenrediger wordt verdeeld. "De ene regio is groot qua inwonersaantallen, de andere qua oppervlakte. De andere regio is klein in alle opzichten. Er moet een verdeelsysteem komen naar rato", aldus Lenferink.

Meer uit Binnenland

Brand in loods van afvalverwerker in Rotterdam laait weer op

ROTTERDAM (ANP) - De brand die donderdagochtend in een loods van een afvalverwerker in Rotterdam uitbrak, laaide na eerdere bluswerkzaamheden toch weer op. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond had donderdagmiddag rond 16.15 uur nog gemeld dat de brand onder controle was. In de loop van de avond brak het vuur opnieuw uit, "in een grote stapel afval net voor de verbrandingsoven", vertelt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

7 minuten geleden
Provincies opgelucht over extra miljoenen voor openbaar vervoer

DEN HAAG (ANP) - De provincies zijn blij en opgelucht dat de Tweede Kamer miljoenen wil uittrekken om volgend jaar prijsstijgingen in het openbaar vervoer te voorkomen. "Een neerwaartse spiraal lijkt hiermee voorkomen. Dit is een eerste belangrijke stap om het ov er weer bovenop te helpen", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.

6 uur geleden
Argos: meer meldingen grensoverschrijdend gedrag op universiteiten

HILVERSUM (ANP) - Universiteiten hebben de afgelopen vier jaar fors meer meldingen binnengekregen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot die conclusie komt Argos na een enquête onder alle universiteiten in Nederland, bevestigt een journalist van het onderzoeksprogramma na berichtgeving door NRC. Het gaat om meer dan een verdubbeling: in 2019 ontvingen universiteiten 141 meldingen, vorig jaar waren dat er 300.

6 uur geleden
Kustwacht Curaçao houdt vluchtelingenboot aan met vijf kinderen

WILLEMSTAD (ANP) - De Kustwacht in het Caribisch gebied heeft in de nacht van woensdag op donderdag vlak bij Curaçao een boot met negentien Venezolanen aangehouden. Op de boot zaten zeven mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen, onder wie een baby. Dat is donderdag bekendgemaakt.

7 uur geleden
Vijfde verdachte aangehouden in onderzoek Telegrambedreigingen

HILVERSUM (ANP) - De politie heeft woensdag een vijfde verdachte opgepakt in de zaak die draait om het zogeheten Looijkartel, een voormalige groep op de berichtendienst Telegram waarin duizenden beledigingen, bedreigingen en oproepen tot geweld rondgingen. Het gaat om een 24-jarige man uit Beverwijk, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving door NH Nieuws. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie.

10 uur geleden
Algemeen directeur provincie Gelderland vertrekt per direct

ARNHEM (ANP) - De algemeen directeur van de provincie Gelderland, Mirjam Nienhuis, heeft donderdag per direct haar taken neergelegd. Zij trekt het zich persoonlijk aan dat zij zich tot het uiterste heeft ingespannen om alle medewerkers een veilige werkomgeving te bieden, maar dat dat kennelijk niet genoeg was. Tot die conclusie komt zij na alle ophef van de afgelopen dagen over de Gelderse commissaris van de Koning John Berends, die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag. Berends heeft eerder donderdag zijn taken tijdelijk neergelegd.

10 uur geleden
OV-NL: volgend jaar kwart miljard minder voor studentenvervoer

DEN HAAG (ANP) - Het geld dat ov-bedrijven van de overheid krijgen om studenten gratis te laten reizen valt volgend jaar 260 miljoen euro lager uit, meldt OV-NL. Volgens de branchevereniging komt deze verlaging door een vertekende berekening vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OV-NL verwacht door deze financiële tegenvaller een afschaling van studentenlijnen, terwijl volgens de vereniging juist veel studenten gebruikmaken van ov nu ze door de kamernood vaker thuis wonen.

11 uur geleden