Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters gaan kabinet adviseren over routekaart

Burgemeesters gaan kabinet adviseren over routekaart

UTRECHT (ANP) - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad adviseren nog deze week het kabinet over de vraag hoe de coronamaatregelen op termijn kunnen worden versoepeld. Voor deze versoepeling heeft het kabinet een zogeheten routekaart opgesteld. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's kan die routekaart op punten anders, waardoor de maatregelen in de praktijk makkelijker uitvoerbaar zijn.

Volgens beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, leven er in heel Nederland "allerlei ideeën die ertoe doen". "Tussen open en dicht zit bijvoorbeeld ook nog een tussenweg", zegt hij. Alle relevante voorstellen worden gebundeld en uiterlijk vrijdag aan het kabinet voorgelegd. Op 2 maart beslist Den Haag of en welke van de huidige strenge maatregelen worden verlengd of niet. Zij nemen dan het advies van de burgemeesters mee.

Minister Ferd Grapperhaus is blij met de "verschillende scenario's voor de afschaling van de maatregelen" die de burgemeesters gaan geven. "Je kunt niet alle maatregelen in een keer loslaten", waarschuwt Bruls. Hij gaf maandag ook aan dat voor bepaalde versoepelingen de regelgeving weer moet worden aangepast. "Als je voor jongeren wat wilt organiseren in een bibliotheek, moet je wel eerst de bieb weer openstellen", zei hij in een reactie op de voordracht van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) die maandag ook bij het beraad aanwezig was.

Coronakilo's

Het kabinet heeft 200 miljoen euro beschikbaar gesteld om kwetsbare groepen door de coronacrisis te slepen. Het geld is bedoeld om jongeren op de korte termijn perspectief te bieden en eenzame ouderen te helpen. Ook komt er geld om mensen van hun "coronakilo's" af te helpen, voor mensen die in psychische nood zitten en voor hulp aan dak- en thuislozen.

Bruls wilde nog niet ingaan op de ideeën die al bij de burgemeesters leven. Als mogelijk voorbeeld noemt hij wel het spreiden van openingstijden. Op doordeweekse dagen is het veel rustiger in een stadscentrum. "Je zou restaurants of winkels in blokken op rustige dagen kunnen heropenen en als het goed gaat de zaterdag erbij kunnen pakken. Wat je wilt voorkomen, is om grote groepen mensen samen te brengen."

Meer uit Binnenland

Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

28 minuten geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

2 uur geleden
PVV-Kamerlid vult 6 uur spreektijd over asielwet bij lange na niet

DEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.

2 uur geleden
Heijnen fluit NS terug om spitsheffing, Kamer nog niet gerust

DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.

4 uur geleden
Den Haag heeft nieuwe coalitie met zes partijen

DEN HAAG (ANP) - Zes partijen gaan samen besturen in de gemeente Den Haag. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK hebben een coalitieakkoord bereikt, bijna drie maanden na de val van het vorige college. Verkenner Arie Slob komt woensdag met een mededeling aan de Haagse gemeenteraad en volgende week wordt het akkoord gepresenteerd, bevestigt een bron rond de onderhandelingen na berichtgeving van Omroep West.

4 uur geleden
Cruciale stem BBB hangt af van steun voor asielquotum

DEN HAAG (ANP) - De spreidingswet voor asielzoekers is noodzakelijk, maar moet worden aangepast voordat een Kamermeerderheid daarmee instemt. De steun van de BBB is cruciaal voor een meerderheid in de Eerste Kamer. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas heeft een flinke wensenlijst, waaronder de invoering van een asielquotum van 15.000 asielzoekers per jaar.

5 uur geleden
Curaçao betaalt miljoenen voor voormalig openluchtbordeel

WILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.

5 uur geleden