Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters en minister: sneller boete bij corona-overtredingen

Burgemeesters en minister: sneller boete bij corona-overtredingen

UTRECHT (ANP) - Mensen die de coronaregels overtreden, worden sneller beboet. Hiervoor waarschuwen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's maandag na afloop van het Veiligheidsberaad. Iemand die na 20.00 uur alcohol op straat drinkt of met meer dan drie anderen samenkomt, krijgt na één waarschuwing gelijk een boete. Bovendien gaan politiemensen en boa's de namen noteren van mensen die er met een waarschuwing vanaf zijn gekomen.

Een gewaarschuwd mens die een week later opnieuw een overtreding begaat, ontvangt dan direct een boete, zo legt voorzitter Hubert Bruls (burgemeester van Nijmegen) van het beraad uit. Ook overtreders die bijvoorbeeld lachen om de berisping die zij ontvangen, gaan onmiddellijk op de bon. "Wil je niet luisteren? Dan een boete. Wij zetten een stap naar voren. Handhavers gaan voortaan sneller op groepjes af. Hierin komt een landelijke lijn", aldus Bruls.

Eerder traden handhavers vrijwel alleen op bij excessen. Bij illegale feesten en bij horecagelegenheden die structureel de regels negeerden, werd er bijvoorbeeld opgetreden. Nu het aantal besmettingen in rap tempo oploopt, is die lijn voorbij. "Sla je een waarschuwing in de wind, dan word je beboet", zegt Grapperhaus.

Vooral op het naleven van de groepsvorming en het nuttigen van alcohol worden de teugels aangetrokken. Dat is volgens Bruls omdat deze maatregelen nieuw zijn. Vorige week maakte het kabinet een nieuw pakket maatregelen bekend. Behalve de samenscholing, het verbod op de verkoop van alcohol na 20.00 uur, moest bijvoorbeeld de horeca dicht. Het aantal boetes zal flink omhoog gaan. Maar dat is afhankelijk van het gedrag van de Nederlanders, stellen de burgemeesters en de minister. "Als mensen zich netjes aan de coronaregels houden, gaat het goed."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Bonaire versoepelt de coronamaatregelen

KRALENDIJK (ANP) - Bonaire gaat donderdag de coronamaatregelen versoepelen. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna bekendgemaakt. Op het eiland is het aantal met corona besmette personen gedaald naar tien. Er zijn geen mensen met het virus meer in het ziekenhuis opgenomen.

2 uur geleden
Suikerfeest door corona opnieuw in kleine kring

DEN HAAG (ANP) - De islamitische vastenmaand ramadan zit erop. Moslims over de hele wereld mogen overdag weer eten, drinken en roken. Het einde van het vasten vieren ze met Eid al-Fitr, ook wel het Suikerfeest genoemd.

2 uur geleden
Sinds lange tijd geen besmettingen en coronadoden op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao zijn woensdag geen nieuwe coronabesmettingen geregistreerd en is er niemand overleden aan de gevolgen van het virus. Ook een dag eerder waren er geen besmettingen, toen overleed er wel een coronapatiënt. Daarmee lijkt de hevige coronagolf van de afgelopen maanden achter de rug. De laatste keer dat het eiland geen besmettingen kende, was bijna drie maanden geleden.

2 uur geleden
Gemeente: rust in Doetinchem teruggekeerd na rellen bij stadion

DOETINCHEM (ANP) - De rust is in de nacht van woensdag op donderdag in Doetinchem teruggekeerd na de ongeregeldheden die kort na het mislopen van promotie door De Graafschap uitbraken bij stadion de Vijverberg. Dat laat een woordvoerder van de gemeente namens burgemeester Mark Boumans weten. De ME trad op nadat fans met zwaar knalvuurwerk gooiden en na de wedstrijd tegen Helmond Sport bleven hangen bij het stadion. Ook werden er in de buurt van het stadion vernielingen aangericht.

5 uur geleden
Spelersbus Go Ahead Eagles warm onthaald in Deventer

DEVENTER (ANP) - De spelersbus van Go Ahead Eagles is aangekomen in Deventer. Daar werden de voetballers warm onthaald door supporters vanwege de promotie naar de Eredivisie door de winst op Excelsior (1-0).

5 uur geleden
Brand in loods vuilstort in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - In een grote loods op de vuilstort aan de Greunsweg in Leeuwarden woedt sinds woensdagavond een zeer grote brand. De brandweer is met veel eenheden uitgerukt en zet onder meer twee hoogwerkers in om het vuur te bestrijden. Even na middernacht in de nacht van woensdag op donderdag is een kraan ingezet om een deel van de loods open te halen en zo beter bij de vuurhaard te kunnen komen. In het pand staat volgens de brandweer een grote hoeveelheid papier in brand.

7 uur geleden
ME grijpt in na onrust bij stadion De Graafschap

DOETINCHEM (ANP) - Na het mislopen van promotie is het nog enige tijd onrustig geweest bij stadion de Vijverberg. Fans gooiden met zwaar knalvuurwerk en bleven na de wedstrijd tegen Helmond Sport hangen bij het stadion. De ME heeft opgetreden. Ook zijn er in de buurt van het stadion vernielingen aangericht.

7 uur geleden