Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters: coronacrisis niet bestrijden door hard bezuinigen

Burgemeesters: coronacrisis niet bestrijden door hard bezuinigen

AMSTERDAM (ANP) - Al te hard bezuinigen is niet de goede manier om uit de huidige coronacrisis te komen. Dat betogen de burgemeesters van Barcelona, Parijs, Milaan en Amsterdam in een ingezonden stuk in onder meer de Volkskrant.

Ada Colau (Barcelona), Anne Hidalgo (Parijs), Giuseppe Sala (Milaan) en Femke Halsema (Amsterdam) wijzen op de crisis van 2008 en de zware bezuinigingen die erop volgden. De maatregelen troffen volgens hen vooral de kwetsbaren in de samenleving. Ook blijkt dat de bezuinigingen van toen ertoe hebben geleid dat de publieke diensten die "een heldhaftige prestatie neerzetten bij het bestrijden van de pandemie" nu niet genoeg middelen tot hun beschikking hebben. Daarom: "We moeten nu niet opnieuw deze gefaalde formule aanwenden."

De stadsbestuurders willen "kredieten tegen lage kosten en financiering, zodat onze publieke diensten zich kunnen herstellen en versterken, onze bedrijven weer kunnen groeien en de werkgelegenheid snel weer aantrekt." Ze vragen "directe toegang tot een deel van de structurele fondsen die de Europese Commissie heeft vrijgegeven ter bestrijding van de pandemie en de gevolgen daarvan. Daarbij verzoeken wij om aan de toekenning van fondsen geen bezuinigingseisen te verbinden." De kosten moeten eerlijk worden gedeeld tussen het noorden en het zuiden van Europa, met "de principes van solidariteit en samenwerking" in het achterhoofd.

"Wij vertrouwen erop dat de Europese autoriteiten er ditmaal wel in zullen slagen om de situatie op de juiste manier het hoofd te bieden", zeggen de burgemeesters. Ze bieden daarbij alle medewerking aan: "Wij zullen de beste bondgenoten zijn voor een sociaal antwoord op deze crisis, als wij ook op steun van Europese instellingen kunnen rekenen en als de maatregelen de economie ten dienste stellen van de burger".

Meer uit Binnenland

Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

5 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

6 uur geleden
Rutte ziet brede steun EU-leiders voor extra luchtafweer Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders zijn het grotendeels eens dat ze Oekraïne extra moeten steunen met zijn luchtafweer, zegt premier Mark Rutte. Hij proefde op de EU-top in Brussel "een grote mate van overeenstemming". Hoewel concrete toezeggingen uitbleven, heeft Rutte wel de hoop geput "op een paar doorbraken de komende dagen, weken".

6 uur geleden
UWV-baas: nieuw kabinet, wacht niet met repareren sociale wetten

DEN HAAG (ANP) - De nodige hervormingen van sociale regelingen zullen langer dan een kabinetsperiode duren, denkt Maarten Camps, bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Zijn oproep aan een nieuw kabinet is om die grote aanpassingen vooral door te voeren, maar ook op korte termijn verbeteringen aan te brengen: "Wacht niet met wat je nu al kunt doen."

9 uur geleden
Zuid-Holland wil antisemitisme 'op volle kracht' bestrijden

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft een plan gemaakt om antisemitisme aan te pakken. "We hebben nu de handvatten om aan de slag te gaan, met als doel om antisemitisme op volle kracht te bestrijden", zei gedeputeerde Meindert Stolk (cultuur, CDA) tijdens een commissievergadering. Daarin werd de uitwerking besproken van het verzoek dat de leden van Provinciale Staten begin vorig jaar deden aan het college.

9 uur geleden
Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

11 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

13 uur geleden