
Burgemeesters: commentaar Kamerleden op Halsema kan niet
AMSTERDAM (ANP) - De wijze waarop burgemeester van Amsterdam Femke Halsema is becommentarieerd door leden van de Tweede Kamer past niet in ons democratisch bestel. Dat stellen voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Jan van Zanen, voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters Liesbeth Spies, en voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, het beraad van de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's, in een opiniestuk in de Volkskrant.
De afgelopen dagen was de rol van Halsema als burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland onderwerp van gesprek in de Kamer, na de demonstratie vorige week maandag op de Dam tegen racisme en politiegeweld. De betoging trok veel meer deelnemers dan verwacht en zij hielden zich niet aan de coronamaatregel van 1,5 meter afstand. Halsema greep niet in vanwege het grote belang van het recht op demonstreren en ook omdat politie-ingrijpen de gemoederen wellicht zou hebben verhit. Ook zei ze dat ze was verrast door de mensenzee.
Behalve dat de rol van Halsema onderwerp van gesprek was in de Kamer, is ook het kabinet verzocht verantwoording af te leggen, geven de voorzitters aan. "Dit heeft zelfs geleid tot een motie, waarin de regering wordt opgeroepen in overleg te treden met de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland om na hoor en wederhoor vast te stellen welke maatregelen genomen moeten worden om herhaling te voorkomen. Ook wordt gesteld dat bezien moet worden of het gewenst is om te komen tot een andere voorzitter van deze Veiligheidsregio."
Weinig respect
Een burgemeester op dergelijke wijze de maat nemen, getuigt volgens de voorzitters van weinig respect van de Kamer. "Zonder kennis van de feiten en zonder dat zij zich kan verdedigen. Dat vinden wij onbehoorlijk." Het is niet aan de Tweede Kamer om te oordelen over het optreden van een burgemeester of voorzitter van een Veiligheidsregio in een lokale of regionale situatie, aldus de voorzitters. "In ons bestel legt een burgemeester verantwoording af aan de gemeenteraad en een voorzitter van een Veiligheidsregio in een crisissituatie aan alle gemeenteraden van de inliggende gemeenten van de betreffende veiligheidsregio."
Doordat parlementariërs zich negatief hebben uitgelaten over het optreden en functioneren van Halsema, heeft dit het beeld van de situatie in Amsterdam gepolitiseerd voordat het debat in de gemeenteraad heeft plaatsgevonden, stellen de drie. "Dit ondermijnt de positie van de lokale bestuurders, die juist in deze pandemie een cruciale rol hebben."
Meer uit Binnenland
COEVORDEN (ANP) - Plannen voor de huisvesting van veertien minderjarige vluchtelingen in Coevorden gaan niet door. De gemeente laat vrijdag weten dat de veiligheid van de meisjes op deze plek in de wijk Tuindorp niet kan worden gewaarborgd. Burgemeester Renze Bergsma zegt de beslissing met "zeer gemengde gevoelens" te hebben genomen.
46 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil demissionair premier Dick Schoof horen in de strafzaak van een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De medewerker wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan Marokkaanse inlichtingendiensten. Schoof was voorheen hoofd van de NCTV. Ook het huidige hoofd, Pieter-Jaap Aalbersberg, is toegewezen als getuige in de zaak.
52 minuten geledenHILVERSUM (ANP) - Suzan & Freek zijn toch te zien bij The Voice of Holland. Dat maakte het muzikale duo vrijdag bekend op Instagram. "Je ziet het goed: we zijn er gewoon bij, we nemen dit najaar plaats in onze duo-stoel bij The Voice of Holland", schrijft het duo bij een foto met de andere coaches van de talentenjacht.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Asiel en Migratie, BBB) meer dan verdubbelt de eigen bijdrage voor Oekraïense vluchtelingen die genoeg verdienen. Een alleenstaande Oekraïner betaalt nu nog 105 euro per maand, maar dat wordt in oktober 244 euro. Gezinnen met twee minderjarige kinderen moeten - afhankelijk van hun situatie - maximaal 488 euro betalen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap denkt dat hij de aanvullende begroting van zijn ministerie ook door de Eerste Kamer kan loodsen. Donderdag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor, maar afgaande op de partijen die tegenstemden, lijkt een meerderheid in de Eerste Kamer onhaalbaar.
3 uur geledenBAARN (ANP) - De wet die bepaalt dat het strafbaar is mensen zonder geldige papieren te helpen, is "onuitvoerbaar". Dat stelt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman. De Tweede Kamer stemde in met de Asielnoodmaatregelenwet waar het strafbaar stellen van hulp aan illegalen deel van uitmaakt.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De overheid moet digitaal toegankelijker worden voor burgers en minder afhankelijk van Amerikaanse techbedrijven. Dat stelt demissionair staatssecretaris Eddie van Marum (Digitalisering) in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS) die vrijdag verscheen.
3 uur geleden