Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters: carnaval niet te verbieden

Burgemeesters: carnaval niet te verbieden

UTRECHT (ANP) - Carnaval is niet te verbieden. Vooral niet omdat de horeca open is, zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen voorafgaand aan het carnavalsoverleg tussen een aantal burgemeesters uit het zuiden en oosten van het land en justitieminister Dilan Yesilgöz. "Carnaval heeft vele gezichten. Mensen komen thuis of op straat samen en daarvoor heb je geen vergunning nodig", zegt hij.

Vooral de 1,5 meter afstand en carnaval gaan lastig samen. "Het is een ingewikkelde situatie", verzucht Antoin Scholten van Venlo. "In een binnenlocatie vol muziek blijven mensen met een biertje in de hand niet op 1,5 meter op hun plek zitten", voorspelt Bruls. De burgemeesters zoeken nog naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden. Zij geven aan in elk geval de toeloop naar de cafés te willen reguleren. "We moeten proberen de grote toestroom ontmoedigen", stelt de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Annemarie Penn-te Strake van Maastricht geeft aan dat zij "haar best gaat doen", maar dat zij "het niet kan waarmaken om de coronamaatregelen" te handhaven. "Wij lopen rond, spreken aan en zullen waarschuwen, maar ik ga geen ME op het Vrijthof afsturen als die vol staat met mensen." Zij hoopt vooral dat rond 15 februari het aantal besmettingen drastisch is afgenomen en er dan sowieso weer meer mogelijk is.

Samen met minister Yesilgöz bespreken de burgemeesters "hoeveel ruimte er is". "Wij moeten creatief zijn", aldus Jack Mikkers van Den Bosch. Zijn collega John Jorritsma van Eindhoven houdt wel zijn hart vast en wil ook het "carnavalstoerisme" proberen in te dammen. "Ik ben bang dat dit jaar een teleurstelling wordt voor iedereen die een carnavalshart heeft."

Meer uit Binnenland

Nieuwe minister: minder internationale studenten is topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het terugdringen van de "doorgeschoten internationalisering" op universiteiten en hogescholen wordt een van de belangrijkste prioriteiten van aankomend onderwijsminister Eppo Bruins. Dat zorgt namelijk voor een "enorme druk op het systeem, op de docenten en de rijksbegroting", zegt hij tijdens de hoorzitting van kabinetsleden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer. Bruins wordt namens NSC onderwijsminister.

59 minuten geleden
Paul: geen andere koers seksuele voorlichting in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - "Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan." Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Progressieve partijen zijn geschrokken van de tekst over neutrale relationele opvoeding, maar volgens Paul wordt die passage niet vertaald in ander beleid.

1 uur geleden
Wereldpers: 'Trump-fluisteraar' Rutte gaat NAVO-chef worden

DEN HAAG (ANP) - Dat het NAVO-leiderschap Mark Rutte nauwelijks meer kan ontgaan, is wereldwijd 'breaking news'. Van Duitsland tot de Verenigde Staten wordt bericht dat de laatste rivaal van de Nederlander zich heeft teruggetrokken. Zijn ervaringen met de Amerikaanse oud-president Donald Trump worden herhaaldelijk genoemd.

1 uur geleden
Halsema: zou elegant zijn als Bosma slavernij-excuses herhaalt

AMSTERDAM (ANP) - Het zou "buitengewoon elegant" zijn als Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma de opvatting van het parlement over excuses voor het slavernijverleden nog eens zou herhalen. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag in een commissievergadering van de gemeenteraad.

2 uur geleden
Na aantreden Rutte twee Nederlanders aan roer NAVO

BRUSSEL (ANP) - Als Mark Rutte 1 oktober aantreedt als secretaris-generaal van de NAVO, treft hij in de leiding van het bondgenootschap een landgenoot. De Nederlandse admiraal Rob Bauer is nog tot eind dit jaar de belangrijkste militair adviseur van de alliantie.

2 uur geleden
Douane vindt in Rotterdam 150 kilo cocaïne in lege container

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag 150 kilo cocaïne gevonden in een lege container in de Waalhaven in Rotterdam. De drugs hebben een waarde van zo'n 11 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

2 uur geleden
Rutte bedankt Roemeense president voor steun

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft donderdag telefonisch contact gehad met de Roemeense president Klaus Iohannis om hem te bedanken voor zijn steun voor Ruttes kandidatuur voor secretaris-generaal van de NAVO. Dat laat een woordvoerder van de premier weten.

2 uur geleden