Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters: carnaval niet te verbieden

Burgemeesters: carnaval niet te verbieden

UTRECHT (ANP) - Carnaval is niet te verbieden. Vooral niet omdat de horeca open is, zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen voorafgaand aan het carnavalsoverleg tussen een aantal burgemeesters uit het zuiden en oosten van het land en justitieminister Dilan Yesilgöz. "Carnaval heeft vele gezichten. Mensen komen thuis of op straat samen en daarvoor heb je geen vergunning nodig", zegt hij.

Vooral de 1,5 meter afstand en carnaval gaan lastig samen. "Het is een ingewikkelde situatie", verzucht Antoin Scholten van Venlo. "In een binnenlocatie vol muziek blijven mensen met een biertje in de hand niet op 1,5 meter op hun plek zitten", voorspelt Bruls. De burgemeesters zoeken nog naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden. Zij geven aan in elk geval de toeloop naar de cafés te willen reguleren. "We moeten proberen de grote toestroom ontmoedigen", stelt de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Annemarie Penn-te Strake van Maastricht geeft aan dat zij "haar best gaat doen", maar dat zij "het niet kan waarmaken om de coronamaatregelen" te handhaven. "Wij lopen rond, spreken aan en zullen waarschuwen, maar ik ga geen ME op het Vrijthof afsturen als die vol staat met mensen." Zij hoopt vooral dat rond 15 februari het aantal besmettingen drastisch is afgenomen en er dan sowieso weer meer mogelijk is.

Samen met minister Yesilgöz bespreken de burgemeesters "hoeveel ruimte er is". "Wij moeten creatief zijn", aldus Jack Mikkers van Den Bosch. Zijn collega John Jorritsma van Eindhoven houdt wel zijn hart vast en wil ook het "carnavalstoerisme" proberen in te dammen. "Ik ben bang dat dit jaar een teleurstelling wordt voor iedereen die een carnavalshart heeft."

Meer uit Binnenland

Zomertijd ingegaan, veel mensen hebben uur minder slaap

DEN HAAG (ANP) - De zomertijd is ingegaan en dus is de klok om 02.00 uur vooruitgegaan naar 03.00 uur. Voor veel mensen betekent dat een uur minder slaap.

1 uur geleden
Drie gewonden door mishandeling in Gouda

GOUDA (ANP) - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag drie gewonden gevonden in een woning aan de Bockenbergstraat in Gouda. Ze zouden rond 00.30 uur zijn mishandeld op de Lazaruskade in de Zuid-Hollandse plaats, laat een woordvoerder van de politie weten. Alle slachtoffers zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Hoe erg ze er aan toe zijn, kon de voorlichter niet zeggen.

1 uur geleden
Meerdere gewonden door vechtpartij in Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Meerdere mensen zijn zaterdagavond gewond geraakt door een vechtpartij in Leeuwarden. De politie heeft twee verdachten aangehouden bij het incident dat rond 22.45 plaatsvond op De Hooidollen in de Friese hoofdstad. Ze zijn naar het politiebureau gebracht en worden verhoord.

2 uur geleden
Op één na alle aangehouden demonstranten XR weer vrij

EINDHOVEN (ANP) - Bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) die aangehouden werden op Eindhoven Airport zitten niet meer vast. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Zaterdagmiddag hielden politie en marechaussee 104 activisten aan omdat ze op verboden terrein waren. 103 van hen zijn weer op vrij voeten.

6 uur geleden
Zomertijd gaat in, klok moet uur vooruit

DEN HAAG (ANP) - De klok moet een uur vooruit worden gezet, want in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit naar 03.00 uur.

9 uur geleden
Schapenhouder: wolf doodde 21 schapen in twee dagen in Renkum

RENKUM (ANP) - Op de Renkumse Heide zijn in de afgelopen twee nachten 21 schapen gedood. Dat bevestigt een van de houders van de getroffen schaapskudde na berichtgeving door regionale media. Schapenhoudster Ellen van der Zweep is ervan overtuigd dat een wolf de dader is.

10 uur geleden
Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

12 uur geleden