
Burgemeesters buigen zich over avondklok
UTRECHT (ANP) - De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio buigen zich dinsdagavond in Utrecht over de vraag of in Nederland een avondklok moet gaan gelden. Het Veiligheidsberaad zou daar maandagavond al over vergaderen, maar de bijeenkomst werd een dag verschoven omdat "nog niet alle stukken beschikbaar waren die nodig zijn voor het overleg", liet een woordvoerster weten.
Het kabinet stelt een avondklok voor van 20.00 tot 04.00 uur als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus, maar de burgemeesters twijfelen nog of zo'n vrijheidsbeperking wel "effectief en passend" is. De burgemeesters vroegen vorige week maandag om extra informatie, onder andere van het Outbreak Managment Team (OMT). Ze willen "een overtuigend antwoord" op de vraag of een avondklok noodzakelijk is, aangezien het om "een heftige maatregel gaat die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt", zoals beraadsvoorzitter Hubert Bruls het uitdrukt.
De 25 burgemeesters bespreken in Utrecht ook andere maatregelen die misschien nog genomen kunnen worden, zoals een visiteverbod en verplicht thuiswerken. In het afgelopen weekeinde hebben enkele burgemeesters al laten weten dat zij faliekant tegen een avondklok zijn. Anderen willen meewerken als het echt niet anders kan.
Justitieminister Ferd Grapperhaus is namens het kabinet bij de vergadering. Hij en Hubert Bruls geven na afloop van de bijeenkomst een toelichting op genomen besluiten.
Naar verwachting komt het OMT dinsdag met een advies over de avondklok. Eerder lieten OMT-leden zich al positief uit over de invoering ervan.
De avondklok ligt zeer gevoelig. Veel burgemeesters en politiebonden zien het niet zitten omdat ze problemen met de handhaving voorzien. Maar door onder meer de voortdurend hoge besmettingsaantallen en de komst van de Britse variant lijkt er wat meer begrip voor de mogelijke invoering te ontstaan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het besluit van NSC-leider Pieter Omtzigt om de Tweede Kamer te verlaten valt Nicolien van Vroonhoven zwaar. Zij volgt Omtzigt op als fractieleider. "Lieve Pieter, na alles wat we politiek samen hebben meegemaakt de afgelopen 3 jaar valt me dit heel heel zwaar", schrijft ze op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Renske Leijten noemt de beslissing van NSC-leider Pieter Omtzigt om te stoppen een "knappe keuze", die wellicht nog bitter zal voelen. "Er is een fijn leven na hectiek en politiek", zo stelt zij Omtzigt gerust.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof vindt het "een moedig maar spijtig besluit" dat NSC-leider Pieter Omtzigt de landelijke politiek verlaat. "Den Haag verliest een bevlogen en gepassioneerd Kamerlid, een echte volksvertegenwoordiger", aldus de premier op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De leiders van de drie andere coalitiepartijen respecteren het besluit van NSC-leider Pieter Omtzigt om de Haagse politiek te verlaten. "Veel respect Pieter voor alles wat je gedaan hebt voor Nederland en voor de samenwerking. Ik wens je het allerbeste toe", laat Geert Wilders van de grootste regeringspartij PVV op X weten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt verlaat de landelijke politiek. Dat maakte de leider en oprichter van regeringspartij Nieuw Sociaal Contract (NSC) vrijdag bekend in een video die hij op X heeft gezet. Hij draagt het fractievoorzitterschap naar eigen zeggen "vol vertrouwen" over aan Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De verdeling van de "pijn" in de voorjaarsnota is een keuze van de fractievoorzitters van de coalitie. Dat zei minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota. Hij blijft zelf het belang van een sluitende begroting benadrukken.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in de kinderopvang reageren wisselend op het besluit van het kabinet om de vergoeding van bijna alle kinderopvangkosten met twee jaar uit te stellen. Uit de voorjaarsnota blijkt dat de invoering van bijna gratis kinderopvang is verschoven van 2027 naar 2029. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) noemt het een "verstandig besluit", terwijl de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) "verbijsterd" is door het uitstel.
1 dag geleden