Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters bespreken asielzoekers, statushouders en Oekraïners

Burgemeesters bespreken asielzoekers, statushouders en Oekraïners

ARNHEM (ANP) - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad bespreken maandagavond hoe het staat met de crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers, met de huisvesting van statushouders en met de opvang van Oekraïners. Staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken doet mee aan het digitale overleg.

De burgemeesters zijn allemaal voorzitter van een veiligheidsregio. Elke veiligheidsregio moet tot 1 januari voor nog eens 5600 crisisnoodopvangplekken zorgen om de problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Daarvoor is het ook nodig dat er ruimte komt in asielzoekerscentra. Elke gemeente moet daarom dringend op zoek naar woonruimte voor statushouders, vluchtelingen die al weten dat ze in Nederland mogen blijven. Deze statushouders houden nu plekken in azc's bezet.

Staatssecretaris Van der Burg wil ook dat de veiligheidsregio's zorgen voor in totaal 75.000 opvangplekken voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Eerder ging het om 50.000 opvangplekken, maar er blijkt meer ruimte nodig te zijn. Volgens de burgemeesters gaat het tot nu toe redelijk goed met het vinden van opvangplekken voor Oekraïners. Het stuit op veel minder verzet dan de komst van asielzoekers.

De burgemeesters hebben eind augustus geëist dat er een locatie zou komen waar buitenslapers uit Ter Apel ondergebracht zouden kunnen worden. Anders zouden zij niet meewerken aan alweer nieuwe eisen, die eigenlijk niet tot de taak van gemeenten behoren. In de afgelopen week hebben echter opnieuw honderden mensen de nacht buiten moeten doorbrengen. Er is een opvanglocatie gevonden in Zoutkamp. De burgemeesters willen van Van der Burg horen of het nu afgelopen is met het buiten slapen.

Meer uit Politiek

Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

9 uur geleden
Dassen blijft pleiten voor meerderheidskabinet zonder PVV

DEN HAAG (ANP) - Volt-leider Laurens Dassen vindt dat de poging om een meerderheidskabinet te vormen met de PVV is mislukt, zei hij dinsdag voor zijn gesprek met informateur Kim Putters. "Wat ons betreft kan met andere partijen gesproken worden over een meerderheidskabinet."

10 uur geleden
Ook SGP wil liefst meerderheidskabinet PVV, VVD, NSC en BBB

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SGP ligt, vormen PVV, VVD, NSC en BBB samen een kabinet. "In wat voor variant dan ook", zei SGP-partijleider Chris Stoffer na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Zijn voorkeur is een meerderheidskabinet. Als dat niet haalbaar is, kan wat Stoffer betreft worden gedacht aan een "minderheidsvariant". Als ook dat niet lukt, is een extraparlementair kabinet pas een optie.

10 uur geleden
Kamer roept Van der Wal ter verantwoording over EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil deze week in debat met demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van de natuurherstelwet die het Europees Parlement dinsdag heeft goedgekeurd. Een voorstel van BBB-leider Caroline van der Plas kreeg genoeg steun van andere fracties.

11 uur geleden
Bikker vraagt PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijkheid over formatie

DEN HAAG (ANP) - Het is aan PVV, VVD, NSC en BBB om duidelijk uit te spreken wat wel en niet lukt in de formatie, zegt Mirjam Bikker voor aanvang van haar bezoek aan informateur Kim Putters. "De verantwoordelijkheid ligt nu ook bij die vier partijen, die wat mij betreft voortijdig die deur hebben dichtgetrokken", zegt de leider van de ChristenUnie.

12 uur geleden
Kamerleden spreken van gerechtigheid bij levenslang voor Taghi

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden spreken van "gerechtigheid" nu Ridouan Taghi en twee medeverdachten tot levenslange gevangenisstraffen zijn veroordeeld. VVD-Kamerlid Ulysse Ellian hekelt de afwezigheid van de hoofdverdachte die niet in de rechtbank is en volgens de VVD'er het vonnis ook niet heeft gevolgd.

15 uur geleden
Baudet hoopt op 'leuke, onbekende backbencher' als premier

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet blijft bij zijn afkeer tegen een meerderheidskabinet. Een buitenparlementair kabinet doet de democratie volgens de politicus meer eer aan, maar de Kamer moet wel "uit haar eigen midden een premier kiezen. Op dezelfde manier als dat de Kamer een Kamervoorzitter kiest." Zo'n "open sollicitatie" kan ertoe leiden dat onbekende parlementariërs (backbenchers) opstaan. "En voor je het weet heb je een hele leuke onbekende nieuwe premier."

15 uur geleden