Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters bespreken aanbod kabinet voor vluchtelingenopvang

Burgemeesters bespreken aanbod kabinet voor vluchtelingenopvang

ARNHEM (ANP) - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten vrijdagochtend met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over extra geld en hulp die het kabinet aanbiedt, zodat de veiligheidsregio's meer vluchtelingen kunnen opvangen. Het kabinet wil dat 7500 vluchtelingen in de komende weken een tijdelijke woning krijgen en dat elke veiligheidsregio 225 extra opvangplekken voor asielzoekers realiseert. De burgemeesters van het beraad zijn allemaal voorzitter van een veiligheidsregio.

Het kabinet biedt de regio's elk dertig ambtenaren om een en ander te regelen. Daarnaast wil het kabinet 40 miljoen euro uittrekken voor de bouw van woningen voor statushouders. Waarschijnlijk schuift minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting vrijdag ook aan bij het digitale beraad, want het verzoek om meer vluchtelingenopvang is ook uit zijn naam gedaan.

De maatregelen zijn nodig omdat de asielopvang in Nederland helemaal is vastgelopen. Het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel zit bijna elke dag overvol. Dat komt doordat de asielzoekerscentra in Nederland ook helemaal vol zitten. Dat komt weer doordat statushouders, die recht hebben op eigen onderdak, niet kunnen vertrekken uit de azc's omdat er sprake is van woningnood in Nederland.

Afgelopen maandag kwamen de burgemeesters en de staatssecretaris niet tot een akkoord over meer vluchtelingenopvang, onder meer omdat de burgemeesters vinden dat er wel genoeg op het bordje van gemeenten ligt. Woensdag volgde het aanbod voor meer hulp en geld.

Meer uit Politiek

BIJ1 doet met onbekende Edson Olf mee aan verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.

1 dag geleden
Rutte opnieuw voor enquêtecommissie in laatste verhoorweek

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.

1 dag geleden
Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

1 dag geleden
CDA-leider: Europa moet eigen markt beter beschermen tegen China

DEN HAAG (ANP) - Europa moet de eigen industrie veel beter beschermen tegen oneerlijke concurrentie vanuit met name China, bijvoorbeeld met importheffingen. Dat zegt CDA-leider Henri Bontenbal in WNL op Zondag. "Wij zijn daar nog steeds veel te naïef in", vindt hij.

1 dag geleden
Politie moet ingrijpen op ledenvergadering 50PLUS

EDE (ANP) - De ledenvergadering van 50PLUS in congrescentrum de Reehorst in Ede is zaterdagochtend al snel ontaard in een ruzie waar de politie aan te pas moest komen. Gevolg is onder meer dat de partij geen lijsttrekker heeft kunnen kiezen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november.

2 dagen geleden
Bikker: CU heeft lang tegen de neoliberale stroom in geroeid

ZWOLLE (ANP) - De ChristenUnie (CU) heeft lang tegen de "neoliberale stroom" in geroeid, zei lijsttrekker Mirjam Bikker tijdens het verkiezingscongres van de partij in Zwolle. "Nu de samenleving daarin vastloopt, keert de wal het schip." Ze ziet nu dat er "gelukkig" ruimte ontstaat in de politiek voor "een ander soort overheid".

2 dagen geleden
Stieneke van der Graaf niet hoger op lijst ChristenUnie

ZWOLLE (ANP) - Kamerlid Stieneke van der Graaf krijgt geen hogere plek op de kieslijst van de ChristenUnie. Ze was ontevreden met haar negende plek. Een groep leden heeft voorgesteld om haar de vijfde plek te geven. Daar stemt het in Zwolle bij elkaar geroepen congres niet mee in.

2 dagen geleden