Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeesters bespreken aanbod kabinet voor vluchtelingenopvang

Burgemeesters bespreken aanbod kabinet voor vluchtelingenopvang

ARNHEM (ANP) - De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten vrijdagochtend met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over extra geld en hulp die het kabinet aanbiedt, zodat de veiligheidsregio's meer vluchtelingen kunnen opvangen. Het kabinet wil dat 7500 vluchtelingen in de komende weken een tijdelijke woning krijgen en dat elke veiligheidsregio 225 extra opvangplekken voor asielzoekers realiseert. De burgemeesters van het beraad zijn allemaal voorzitter van een veiligheidsregio.

Het kabinet biedt de regio's elk dertig ambtenaren om een en ander te regelen. Daarnaast wil het kabinet 40 miljoen euro uittrekken voor de bouw van woningen voor statushouders. Waarschijnlijk schuift minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting vrijdag ook aan bij het digitale beraad, want het verzoek om meer vluchtelingenopvang is ook uit zijn naam gedaan.

De maatregelen zijn nodig omdat de asielopvang in Nederland helemaal is vastgelopen. Het centrale aanmeldcentrum in Ter Apel zit bijna elke dag overvol. Dat komt doordat de asielzoekerscentra in Nederland ook helemaal vol zitten. Dat komt weer doordat statushouders, die recht hebben op eigen onderdak, niet kunnen vertrekken uit de azc's omdat er sprake is van woningnood in Nederland.

Afgelopen maandag kwamen de burgemeesters en de staatssecretaris niet tot een akkoord over meer vluchtelingenopvang, onder meer omdat de burgemeesters vinden dat er wel genoeg op het bordje van gemeenten ligt. Woensdag volgde het aanbod voor meer hulp en geld.

Meer uit Politiek

Kabinet wil vaccinbedrijf Intravacc alsnog verkopen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil het vaccinbedrijf Intravacc B.V. alsnog verkopen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft daartoe besloten "aangezien voor het borgen van het publieke belang van vaccinontwikkeling geen aandeelhouderschap in Intravacc B.V. nodig is", schrijft hij aan de Tweede Kamer.

19 uur geleden
Hulp aan visserij en glastuinbouw verdeelt coalitie

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen zijn verdeeld over de vraag of vissers en glastuinbouwers steun moeten krijgen nu ook de prijzen van scheepsbrandstof en gas torenhoog zijn opgelopen. VVD, CDA en ChristenUnie roepen landbouwminister Henk Staghouwer eensgezind op meer voor deze sectoren te doen. D66 vindt juist dat die kans op kans hebben laten lopen om zelf op tijd duurzamer en toekomstbestendiger te worden.

19 uur geleden
Kamer wil geen nieuw debat over uit de hand gelopen boerenrellen

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor een spoeddebat over een uit de hand gelopen boerenprotest dinsdagavond in Heerenveen. Agenten schoten daar gericht op relschoppers die volgens de politie met trekkers op ze wilden inrijden.

1 dag geleden
BBB wil spoeddebat met Rutte over escalatie boerenprotesten

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) wil woensdag een spoeddebat met premier Mark Rutte over de escalatie van de boerenprotesten. Dinsdagavond heeft de politie gericht geschoten en waarschuwingsschoten gelost bij een boerenprotest in Heerenveen.

1 dag geleden
Rutte belooft haast met extra energietoeslag via gemeenten

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten kunnen wat minister-president Mark Rutte betreft snel aan de slag met een extra energietoeslag voor de allerarmste gezinnen. Hij had eigenlijk pas na de zomer een besluit willen nemen, maar daar nam de Tweede Kamer geen genoegen mee.

1 dag geleden
SP en FVD willen alsnog referenda in de wet vastleggen

DEN HAAG (ANP) - Nadat het bindend correctief referendum in de Tweede Kamer dinsdag is weggestemd, hebben de SP en Forum voor Democratie (FVD) weer voorstellen ingediend om een referendum alsnog vast te leggen in de wet. De SP doet een nieuwe poging om het correctief bindend referendum mogelijk te maken en FVD stelt een referendum naar Zwitsers model voor.

1 dag geleden
Weerwind: geen Halt-maatregel voor jongvolwassen criminelen

DEN HAAG (ANP) - De pedagogische straffen van Halt blijven alleen beschikbaar voor minderjarigen. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind ziet het niet zitten om de maatregel ook in te zetten voor jongvolwassenen, zoals onlangs is uitgeprobeerd. Hij is er niet van overtuigd dat het zin heeft voor de jeugdige criminelen zelf en betwijfelt ook of de maatregel kan voorkomen dat ze vaker de fout in gaan.

1 dag geleden