Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester: we zijn er nog goed vanaf gekomen in Leersum

Burgemeester: we zijn er nog goed vanaf gekomen in Leersum

LEERSUM (ANP) - "Als je ziet hoe sommige straten van Leersum erbij liggen, dan zijn we er nog goed vanaf gekomen." Dat zei Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, zaterdagmiddag, kort nadat hij opnieuw ter plaatse was geweest in het gebied dat vrijdag door extreem noodweer is getroffen. "Het ziet er inderdaad uit alsof er een oorlog heeft gewoed. Grote, forse bomen zijn als luciferhoutjes geknapt."

Negen mensen raakten gewond, van wie er twee naar een ziekenhuis moesten. Zij zijn inmiddels weer thuis. Volgens Naafs gaat het naar omstandigheden goed met hen. In de omgeving van Leersum zijn talloze bomen omgewaaid.

De schrik zit er flink in, zegt Naafs, maar de inwoners van Leersum hebben zaterdag vooral de handen uit de mouwen gestoken om schade te herstellen, op te ruimen en elkaar te helpen. "Dat is nog in volle gang en gaat nog een tijdje duren", aldus Naafs. "Er is sprake van grote saamhorigheid en dat is indrukwekkend om te zien. Waar een klein dorp groot in kan zijn." En: "Met elkaar wordt de klus geklaard de boel op te ruimen", meldde hij later op Twitter. De burgemeester roemt ook de inzet van de hulpdiensten, die vrijdag massaal in actie kwamen. "Dat maakte ook op de inwoners van Leersum grote indruk."

Straatverlichting hersteld

De toegangswegen naar Leersum zijn in verband met de opruim- en herstelwerkzaamheden voorlopig nog afgezet. Zeker zes huizen zijn voorlopig niet bewoonbaar. De gemeente had bewoners onderdak aangeboden, maar zij konden bij familie en vrienden terecht.

De veiligheidsregio meldde zaterdagavond dat het netbeheerder Stedin is gelukt de uitgevallen straatverlichting in bijna heel Leersum te herstellen. "Alleen ten noorden van Rijksstraatweg is het onzeker of de straatverlichting ook in de zijstraten gaat branden. Dit komt omdat de lantaarnpalen daar zwaar beschadigd zijn."

Zicht op de totale omvang van de schade heeft Naafs vooralsnog niet. "Ik durf voorlopig echt geen bedrag te noemen."

Meer uit Binnenland

OM over doodgestoken vrouw in Apeldoorn: 'Dit is eerwraak'

ZUTPHEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie vindt dat Peshang A. (35), die op 5 september dit jaar in Apeldoorn zijn 28-jarige zus zou hebben gedood, uit eerwraak handelde. Dat zei de officier van justitie dinsdag tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank van Zutphen. De advocaat van de verdachte stelt dat die conclusie "veel te voorbarig" is.

1 uur geleden
Syriër uit Druten blijft vast voor seksueel geweld en foltering

DEN HAAG (ANP) - De 55-jarige Syriër die vrijdag is gearresteerd in het Gelderse Druten op verdenking van internationale misdrijven in zijn vaderland, blijft vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag besloot maandag het voorarrest met veertien dagen te verlengen.

1 uur geleden
IND moet nog meer dan 44.000 asielaanvragen beoordelen

DEN HAAG (ANP) - Iets meer dan 44.000 asielzoekers wachten momenteel op de beoordeling van hun aanvraag. Een jaar geleden had de Immigratie- en Naturalisatiedienst ruim 32.000 openstaande aanvragen.

1 uur geleden
Maastunnel in januari paar weken dicht in zuidelijke richting

ROTTERDAM (ANP) - Weggebruikers kunnen in de eerste weken van januari niet van noord naar zuid door de Rotterdamse Maastunnel rijden. De weg gaat dicht voor regulier onderhoud en vervanging van de vluchtdeuren in de tunnel.

2 uur geleden
Zeer zware spits verwacht op dinsdag door zware regenbuien

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat voorspelt een zeer zware spits op dinsdagavond. In de namiddag en de avond trekken zware regenbuien vanuit het zuidwesten over het land. Daarnaast is het na 16.30 uur al donker en is de dinsdagavondspits altijd relatief zwaar. Volgens Rijkswaterstaat kan er tot 600 kilometer file ontstaan op de rijkswegen.

2 uur geleden
IUCN: ruim 44.000 dieren en planten met uitsterven bedreigd

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 44.000 soorten dieren en planten op de hele wereld worden met uitsterven bedreigd. Dat is meer dan een kwart van alle soorten op aarde, blijkt uit de Rode Lijst die de internationale unie voor natuurbescherming IUCN maandag op de klimaatconferentie in Dubai heeft gepresenteerd. Een belangrijke oorzaak is klimaatverandering, aldus de IUCN.

2 uur geleden
Vermoorde cabaretier Pisuisse krijgt weer ereplek in Kurhaus

SCHEVENINGEN (ANP) - De in 1927 als gevolg van een liefdesdrama vermoorde Nederlandse cabaretier Jean-Louis Pisuisse krijgt dinsdag weer een plek op de plaats waar hij vaak optrad, het Kurhaus in Scheveningen. De zanger van onder meer het beroemde lied Mensch, durf te leven is daar dan weer te zien op een meer dan levensgroot schilderij, dat jaren zoek was, maar weer werd gevonden en inmiddels is opgeknapt. Het portret werd na zijn spraakmakende dood speciaal voor het Kurhaus vervaardigd door Han van Meegeren, die later ook nog de tongen losmaakte: de schilder zou na de oorlog tot een jaar cel veroordeeld worden wegens het in omloop brengen van valse Vermeers.

3 uur geleden