Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester: Waddeneilanden zijn mordicus tegen gasboringen

Burgemeester: Waddeneilanden zijn mordicus tegen gasboringen

SCHIERMONNIKOOG (ANP) - De burgemeesters van de Waddeneilanden beraden zich op vervolgstappen nu het kabinet een vergunning heeft afgegeven voor gasboringen in de Noordzee. Dat zegt burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog. "Er is geen steun voor deze boringen", legt zij uit. "Wij zijn hier mordicus op tegen."

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) kondigde woensdag aan akkoord te hebben gegeven om te boren naar een nieuw gasveld. Dat gaat samen met Duitsland gebeuren, op zo'n 19 kilometer boven Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum. Op de Wadden zijn er zorgen over de gevolgen voor de natuur en ook over de consequenties die de boringen voor eilandbewoners kunnen hebben. Vanaf eind 2024 wordt volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het eerste gas geproduceerd.

Vijlbrief stelt dat er uitgebreid onderzoek is gedaan naar de milieueffecten, maar Van Gent is daar niet door gerustgesteld. Ook de aanpassing om het booreiland te verlagen zodat het minder opvalt vanaf Schiermonnikoog valt niet in goede aarde. "Dat is allemaal leuk en aardig, maar het lost de fundamentele problemen niet op", aldus de burgemeester, die zegt woensdag door de staatssecretaris te zijn gebeld over de boringen. "De kwetsbaarheid van het gebied neemt toe. Er wordt mogelijk voor heel veel jaren gas gewonnen, terwijl wij oproepen over te stappen naar hernieuwbare energie en in de toekomst te investeren in plaats van in het verleden."

Van Gent zegt te hopen dat in de politiek en ook maatschappelijk een discussie op gang komt over de gasboringen. Volgens haar zijn er eerder al bezwaarschriften ingediend die nog niet zijn afgehandeld en is er ook contact met de Duitse eilanden, waarvan een aantal begin dit jaar een brandbrief aan Den Haag tegen de gaswinning ondertekende. "Het laatste woord is hier nog niet over gesproken. We zullen dit niet zomaar accepteren en gaan kijken wat de mogelijkheden zijn om dit tegen te houden."

Meer uit Binnenland

Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

1 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden.

5 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

9 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

9 uur geleden
Gewonde en ontruimingen door brand in Landgraaf

LANDGRAAF (ANP) - Een bewoner van een appartement in Landgraaf is zondagavond naar het ziekenhuis gebracht nadat brand was uitgebroken in zijn woning. Volgens een woordvoerder van de brandweer had hij te veel rook ingeademd. Ook enkele andere bewoners van het appartementencomplex zijn door de ambulancedienst nagekeken na het inademen van rook. De brandweer heeft het hele appartementencomplex van zo’n dertig tot veertig woningen laten ontruimen, aldus de woordvoerder.

10 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man Spanbroek liep op zijn sokken

SPANBROEK (ANP) - De politie zoekt nog altijd naar de man die vrijdagmiddag mogelijk is ontvoerd in het Noord-Hollandse Spanbroek en heeft een nieuwe foto van hem gepubliceerd. Uit het politieonderzoek komt verder naar voren dat de man Engels of Duits spreekt. En hij stond een klein uur voor de vermoedelijke ontvoering op zijn sokken bij het winkelcentrum en de bushalte aan de Herenweg in Spanbroek.

12 uur geleden
Steekpartij in trein bij Ede-Wageningen: acht arrestaties

EDE-WAGENINGEN (ANP) - Acht mannen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een vechtpartij in een trein die uit Arnhem kwam en naar Ede-Wageningen ging. Daarbij is ook gestoken. Twee mensen moesten met niet-levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis. Een van hen is ook aangehouden.

13 uur geleden