Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester van Amsterdam gedoogt opening horeca en cultuur niet

Burgemeester van Amsterdam gedoogt opening horeca en cultuur niet

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van de vier grote steden zijn niet van plan om de illegale opening van horecazaken en culturele instellingen zaterdag oogluikend toe te staan. Ook het onbeperkt openen van winkels wordt niet toegestaan, omdat het op grond van de geldende coronaregels verboden is.

De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht volgen daarmee de afspraken die donderdag zijn gemaakt in het Veiligheidsberaad. Daar besloten de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio dat naleven van de coronaregels het uitgangspunt blijft, ondanks veel begrip voor de benarde positie van ondernemers.

"Er is geen sprake van gedoogbeleid", laat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema via een woordvoerder weten. "De veiligheid van ieders gezondheid is van groot belang. We verwachten dat ondernemers zich aan de regels houden en zullen dat ook in de gaten houden."

Excessen

Ook in Den Haag wordt er zaterdag gehandhaafd, laat een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen weten. "Dit weekend is net zoals anders. We werken steekproefsgewijs en meldingsgericht, op basis van excessen."

Rotterdam "gaat er vanuit dat iedereen zich ook zaterdag aan de regels houdt", aldus een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij zegt dat er zaterdag "niets verandert aan de wijze waarop wij handhaven". "We gaan niet gedogen."

Boete

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht vindt eveneens dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden zolang ze gelden. Dat betekent dat ondernemers die hun zaak zaterdag openen daarop eerst worden aangesproken. Daarna volgt een waarschuwing. Als dat niet helpt, kan er een boete worden opgelegd en in het uiterste geval wordt een zaak gesloten. "Bij excessen kunnen die stappen elkaar heel snel opvolgen", waarschuwt de Utrechtse burgemeester.

Ondernemers in het hele land willen zaterdag demonstratief hun deuren openen, omdat ze het lockdownbeleid niet langer kunnen bolwerken. Een groot aantal burgemeesters in het land heeft deze week laten weten dat er een oogje wordt dichtgeknepen, omdat het om een demonstratieve actie gaat. Voorwaarde is dat ondernemers zorgen voor een verantwoorde en veilige opening. En na zaterdag moet het weer afgelopen zijn met de illegale heropeningen als het kabinet daar nog geen toestemming voor heeft gegeven.

Meer uit Binnenland

Ouderen en zieken lopen meer kans op uitdroging door medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen de komende dagen meer risico lopen op uitdroging en oververhitting dan andere mensen. Dat komt door de medicijnen die sommige mensen uit die groepen nemen. Apothekers kunnen mensen advies geven hoe ze het beste met medicijnen kunnen omgaan als het zo warm is, zegt beroepsorganisatie KNMP.

10 minuten geleden
OM in beroep tegen vrijlating verdachte verpleegkundige Assen

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de vrijlating van de voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere sterfgevallen.

21 minuten geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

34 minuten geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

1 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

1 uur geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

1 uur geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

1 uur geleden