
Burgemeester van Amsterdam gedoogt opening horeca en cultuur niet
DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van de vier grote steden zijn niet van plan om de illegale opening van horecazaken en culturele instellingen zaterdag oogluikend toe te staan. Ook het onbeperkt openen van winkels wordt niet toegestaan, omdat het op grond van de geldende coronaregels verboden is.
De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht volgen daarmee de afspraken die donderdag zijn gemaakt in het Veiligheidsberaad. Daar besloten de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio dat naleven van de coronaregels het uitgangspunt blijft, ondanks veel begrip voor de benarde positie van ondernemers.
"Er is geen sprake van gedoogbeleid", laat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema via een woordvoerder weten. "De veiligheid van ieders gezondheid is van groot belang. We verwachten dat ondernemers zich aan de regels houden en zullen dat ook in de gaten houden."
Excessen
Ook in Den Haag wordt er zaterdag gehandhaafd, laat een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen weten. "Dit weekend is net zoals anders. We werken steekproefsgewijs en meldingsgericht, op basis van excessen."
Rotterdam "gaat er vanuit dat iedereen zich ook zaterdag aan de regels houdt", aldus een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij zegt dat er zaterdag "niets verandert aan de wijze waarop wij handhaven". "We gaan niet gedogen."
Boete
Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht vindt eveneens dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden zolang ze gelden. Dat betekent dat ondernemers die hun zaak zaterdag openen daarop eerst worden aangesproken. Daarna volgt een waarschuwing. Als dat niet helpt, kan er een boete worden opgelegd en in het uiterste geval wordt een zaak gesloten. "Bij excessen kunnen die stappen elkaar heel snel opvolgen", waarschuwt de Utrechtse burgemeester.
Ondernemers in het hele land willen zaterdag demonstratief hun deuren openen, omdat ze het lockdownbeleid niet langer kunnen bolwerken. Een groot aantal burgemeesters in het land heeft deze week laten weten dat er een oogje wordt dichtgeknepen, omdat het om een demonstratieve actie gaat. Voorwaarde is dat ondernemers zorgen voor een verantwoorde en veilige opening. En na zaterdag moet het weer afgelopen zijn met de illegale heropeningen als het kabinet daar nog geen toestemming voor heeft gegeven.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Twee "dansende" satellieten die in Nederland worden ontwikkeld, gaan over enkele jaren een schat aan data leveren over de uitstoot van broeikasgassen. Betrokken bestuurders en wetenschappers, onder meer van ruimtevaartorganisatie ESA, TNO en het KNMI, hebben hoge verwachtingen van het project TANGO.
46 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisaties willen op dierendag een protestmars in Amsterdam houden tegen de vee-industrie. Ze eisen dat dieren buiten kunnen grazen, scharrelen en wroeten en dat staarten en hoorns niet afgeknipt of afgebrand worden. In de herfst moet de Tweede Kamer een beslissing nemen over een wetsvoorstel voor een dierwaardige veehouderij in 2040.
56 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Naar schatting zweeft er 27 miljoen ton aan extreem kleine deeltjes plastic door de Noord-Atlantische Oceaan. Het gaat om nanoplastics, deeltjes die kleiner zijn dan een micrometer en zelfs voor veel typen microscopen onzichtbaar. "We schrokken ervan dat het zoveel is", zegt hoogleraar Helge Niemann, een van de betrokken onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht. Hij maakt zich zorgen om de effecten van nanoplastics in zee.
1 uur geledenEPE (ANP) - Het Conferentiehotel Villa Heidebad in Epe heeft spijt van de 'poederbrief' die het aan meerdere gemeenten heeft gestuurd met daarin meel en een recept voor koekjes. De brief zorgde in onder meer het Drentse Tynaarlo voor onrust, omdat niet direct duidelijk was wat de substantie in de brief was. "Het was heel onhandig", zegt Bjarne Pechler, eigenaar van het conferentieoord.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - Tijdens een bijeenkomst in Parijs heeft het VN-Werelderfgoedcomité opnieuw zorgen geuit over het behoud van de Waddenzee. Het stuk zee tussen de Waddeneilanden en het vasteland heeft een werelderfgoedstatus van UNESCO, maar het comité ziet risico's voor deze status. Dat komt door gaswinning, infrastructuurprojecten zoals kabels en waterstofleidingen en de gevolgen van klimaatverandering.
1 uur geledenVRIES (ANP) - De 'poederbrief' waarin uiteindelijk meel met een koekjesrecept bleek te zitten, zag er "anders" uit en was gericht aan de burgemeester. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo. De Drentse gemeente meldde dat meerdere gemeenten, mogelijk tweehonderd, de brief hadden ontvangen. Het gemeentehuis van Tynaarlo werd na de vondst ontruimd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge meisjes van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.
1 uur geleden