Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Valkenburg wil meer samenwerking met buurlanden

Burgemeester Valkenburg wil meer samenwerking met buurlanden

VALKENBURG (ANP) - Nederland moet samenwerken met de buurlanden om nieuwe watersnoodrampen te voorkomen, vindt burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg. "We denken nog teveel in grenzen als het om klimaatverandering gaat", zegt hij in een interview met Trouw. "Samen met België en Duitsland moeten we voorkomen dat een dergelijke hoosbui weer een probleem wordt."

Prevoo is nog maar sinds april van dit jaar burgemeester van het Limburgse stadje aan de Geul. Door de overstroming van de rivier kreeg hij direct een ramp voor zijn kiezen. Prevoo heeft de nodige kennis op het gebied van waterveiligheid, want hij had dat onderwerp als gedeputeerde van de provincie Limburg ook al als aandachtsgebied. "Dat heeft mij geholpen in deze crisis, omdat ik begreep hoe dit kon gebeuren", zegt hij. "Weet je, karma is een groot woord, maar soms is het wonderbaarlijk wat er op je pad komt."

"De ervaring op bestuurlijk niveau brengt ook mee dat je meteen vooruit kijkt", vervolgt hij. "Niet janken bij de puinhopen maar denken: wat kunnen we nu aanpakken?"

Schade

Prevoo benadrukt dat de duizenden mensen die zijn getroffen door het hoge water zo snel mogelijk geholpen moeten worden. "Dat doe je niet door formeel zaken te gaan doen via de bureaucratische weg. Dan moet je informele paden bewandelen en gewoon dóen. Achteraf bekijken we wel of alles op de juiste manier is gebeurd."

Volgens een eerdere schatting van de gemeente is door de overstromingen in het centrum van het historische stadje voor zo'n 200 miljoen euro aan materiële schade veroorzaakt. Daar komt nog eens 200 miljoen euro bovenop aan economische schade, want de vele ondernemers in Valkenburg moeten nu veel inkomsten van het toeristische hoogseizoen missen.

Ook Waterschap Limburg pleitte er afgelopen week voor om buurlanden meer te betrekken bij de waterveiligheid in de provincie. "Zuid-Limburg is weliswaar het hoogste punt in Nederland, maar het laagste in de Euregio", zei dijkgraaf Patrick van der Broeck. "Niet alleen kwam de regen hier vorige week met bakken tegelijk neer - 18 volle emmers per vierkante meter - het water kwam ook omlaag vanuit de Ardennen en Duitsland."

Meer uit Binnenland

Treinverkeer Amsterdam ligt weer stil, storing nog niet voorbij

AMSTERDAM (ANP) - Het treinverkeer in Amsterdam is weer stilgelegd omdat de storing op de verkeersleidingspost is teruggekeerd. Dat schrijft ProRail op Twitter. Eerder meldde de spoorbeheerder dat het treinverkeer rond 20.00 uur weer kon opstarten. Het is onduidelijk hoe lang het duurt voordat de nieuwe storing verholpen is.

2 uur geleden
Treinen Amsterdam kunnen weer rijden, Harry Styles kwartier later

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen in de regio Amsterdam kunnen weer gaan rijden, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer kampte sinds het einde van de middag met een storing. Volgens de zegsman is nog altijd niet duidelijk wat die heeft veroorzaakt, maar is na het resetten van de systemen treinverkeer weer mogelijk.

3 uur geleden
Vermeer met 650.000 bezoekers best bezochte tentoonstelling Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 650.000 mensen hebben de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum gezien. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling ooit van het Amsterdamse museum. Zondag was de laatste dag van de expositie, die opende op 10 februari.

4 uur geleden
Geen treinverkeer in regio Amsterdam door storing

AMSTERDAM (ANP) - Vanwege een storing bij ProRail rijden er geen treinen op de trajecten van en naar Amsterdam. Dat meldt de NS. De storing is volgens een woordvoerster bij een verkeersleidingspost. Het is nog niet bekend hoe lang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.

5 uur geleden
Eigenaar appartementencomplex vraagt hulp aan collega-verhuurders

AMSTERDAM (ANP) - Vastgoedbedrijf Vesteda, de eigenaar en verhuurder van de appartementen aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost die zaterdagavond grote schade opliepen door een felle brand, heeft collega-verhuurders benaderd. De verhuurder hoopt dat zij kunnen helpen met het vinden van vervangende woonruimte voor de bewoners die voorlopig niet terug kunnen keren naar hun huis.

8 uur geleden
Appartementencomplex Amsterdam onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - De bewoners van het appartementencomplex in Amsterdam waar dit weekend een brand woedde, kunnen nog niet terug naar huis. Alle 95 woningen zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer.

10 uur geleden
BNNVARA zet stappen met sociale veiligheid op werkvloer

HILVERSUM (ANP) - BNNVARA heeft de afgelopen zes maanden veel stappen gemaakt in het vergroten van de sociale veiligheid op de werkvloer. De omroep heeft een langetermijnplan uitgerold, dat wordt begeleid door een externe expert. Dat laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

10 uur geleden