Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Valkenburg: nooit zo'n vrolijke demonstratie gezien

Burgemeester Valkenburg: nooit zo'n vrolijke demonstratie gezien

VALKENBURG (ANP) - Voor burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg kan deze vrijdag niet meer stuk. "Ik heb de afgelopen twee jaar nog nooit zo'n vrolijke demonstratie gezien", zei hij vrijdagmiddag tijdens een rondgang langs de uitpuilende terrasjes in het zonovergoten Valkenburgse uitgaanscentrum. "Ik zie allemaal blije mensen. De demonstratie verloopt uitermate vreedzaam, en talloze sympathisanten betuigen hun steun."

Met de demonstratie doelt hij op de opening van winkels en horecagelegenheden. De sympathisanten zijn volgens Prevoo de vele duizenden mensen die inkopen doen in de winkels en een terrasje pikken bij de vele kroegen en restaurants. "Ondernemers hier hebben veel te lijden gehad, niet alleen door corona, maar ook door de watersnoodramp", ging hij verder. "De nood is heel erg hoog. Ondernemers brengen met dit protest onder de aandacht dat er brood op de plank moet."

Hij vindt het fantastisch dat de ondernemers vrijdag hebben gekozen om te demonstreren door hun zaken te openen. "Want vandaag neemt het kabinet een besluit. Morgen ben je te laat." Hij hoopt dat het protest invloed heeft op het kabinetsbesluit.

Grondrecht

Demonstreren is volgens Prevoo een grondrecht waaraan niet getornd mag worden. Hij staat dit protest dus voor één dag toe. "Zaterdag blijven de zaken dicht in Valkenburg, ook al gaan elders in het land dan juist veel zaken open", zei hij tijdens zijn rondwandeling.

"De zorg heeft uitvoerig een standpunt ingenomen over de ziekenhuizen, de politie maakt vrijdag kenbaar dat ze op hun tandvlees lopen en het midden- en kleinbedrijf doet dat vrijdag hier in Valkenburg. Het is echt niet zo dat de middenstand hier vrijdag de 'klapper' van het jaar maakt, dit is een signaal aan Den Haag."

Zelf gaat de burgemeester vrijdag niet op een terrasje zitten. "Ik ben burgemeester. Ik houd toezicht."

Meer uit Binnenland

SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.

1 uur geleden
Rechter haalt streep door opvang 300 asielzoekers in Uden

DEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

2 uur geleden
Yeşilgöz en Asscher bij viering Chanoeka op Amsterdamse Zuidas

AMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.

3 uur geleden
Van der Burg over asielzoekers: voor 1 januari 4000 plekken nodig

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.

3 uur geleden
Hamer: pijnlijk dat RTL niet wachtte met Matthijs tot na rapport

HILVERSUM (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, noemt het "pijnlijk" dat RTL gaat samenwerken met Matthijs van Nieuwkerk voordat de commissie-Van Rijn zijn werk heeft voltooid. Dat laat Hamer vrijdag aan het ANP weten in een reactie op het nieuws dat Van Nieuwkerk vanaf 1 januari voor RTL gaat werken.

4 uur geleden
Burgemeester Den Bosch niet vervolgd, OM seponeert aangiften

DEN BOSCH (ANP) - Burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Den Bosch wordt niet vervolgd voor groepsbelediging. Het Openbaar Ministerie heeft alle 27 aangiften van discriminatie tegen hem geseponeerd.

4 uur geleden
9 maanden cel voor complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag negen maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd aan de bekende complotdenker Huig Plug (55). De rechtbank stelt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan stalking, opruiing en smaad. De Katwijker beschuldigde slachtoffers op sociale media van kindermisbruik en kindermoord.

4 uur geleden