Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Urk: onrust uitermate triest

Burgemeester Urk: onrust uitermate triest

URK (ANP) - Uitermate triest. Dat vindt burgemeester van Urk Cees van den Bos volgens een woordvoerder van de ongeregeldheden zaterdagavond op het voormalige eiland. Tientallen jongeren veroorzaakten er zaterdagavond onrust. Ze staken vuurwerk af en stichtten brandjes. Politie-eenheden uit omliggende gemeenten werden ingezet om assistentie te verlenen.

"Als je kijkt naar het totale plaatje, keurt de burgemeester dit natuurlijk af. Dit is niet acceptabel", aldus de woordvoerder. Hij geeft aan dat de onrust ook niet was verwacht. "Dit was een bijzonder onaangename verrassing. We hebben wel eens vaker onrustige nachten op Urk, maar dat is al langer geleden. Dit hadden we niet voorzien."

Hij geeft aan dat niet alleen tientallen jongeren brandjes stichtten en met vuurwerk bezig waren, maar dat er ook heel veel mensen op straat waren om te kijken. "Daardoor kon de politie het werk niet goed doen. Ze zijn echt gehinderd in de uitvoering van hun werk door de aanwezigheid van die kijkers."

Zondagavond

De verwachting is niet dat het ook zondagavond weer los gaat, aldus de woordvoerder. "Gisteren rond 23.00 uur verwachtten we dat het rond middernacht wel rustig zou worden, want dan begint de zondag. En dan is het op Urk rustig." De politie liet eerder weten dat er geen aanhoudingen zijn verricht.

Volgens de gemeentewoordvoerder is er nog veel onduidelijk op dit moment. Zo is nog onbekend of er schade is en als die er is, om wat voor bedrag het gaat. Maandagmiddag is er overleg, geeft hij aan, en daarna is er naar verwachting meer over te zeggen.

Meer uit Binnenland

Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

2 uur geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

2 uur geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

2 uur geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

3 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

5 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

12 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

12 uur geleden