Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Tsjernihiv: stad volledig in puin

Burgemeester Tsjernihiv: stad volledig in puin

TSJERNIHIV (ANP/DPA) - De burgemeester van de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv heeft zijn nood geklaagd over de enorme verwoesting die de Russische invasietroepen hebben aangericht. "De stad ligt volledig in puin", zei Vladislav Atrosjenko zaterdag. In de voorbije weken zijn in Tsjernihiv, dat niet ver van de grens met Belarus en Rusland ligt, meer dan 200 burgers om het leven gekomen door het oorlogsgeweld.

Voor de Russische inval telde de stad 285.000 inwoners. Van hen is volgens Atrosjenko meer dan de helft op de vlucht geslagen. Of dat aantal klopt is momenteel niet te verifiëren. De burgemeester vroeg aandacht voor de dramatische situatie van de achtergebleven bevolking. Russische soldaten hebben een belangrijke brug richting Kiev opgeblazen, waardoor het goeddeels onmogelijk is geworden een humanitaire corridor te openen.

Atrosjenko vertelde ook dat de stroom is uitgevallen. Van opgeven wil echter niemand weten.

Cultureel werelderfgoed

Tsjernihiv telt verscheidene middeleeuwse kerken en kloosters. Ten minste twee daarvan hebben schade opgelopen door de beschietingen. Oekraïne streeft ernaar het centrum van de stad als cultureel werelderfgoed aangemerkt te krijgen.

In het zuiden van Oekraïne werden zaterdag opnieuw hevige gevechten gemeld in Marioepol, waar de ravage eveneens ongekend is. De Oekraïense generale staf meldde dat het Russische leger vanuit de lucht en met artillerie zowel civiele als militaire doelen bestookt. Ook op de grond proberen eenheden het centrum van de stad te bereiken. Er zou sprake zijn van hevige straatgevechten.

Grootscheepse reddingsoperatie

Namens het Russische kamp verspreidde de leider van de deelrepubliek Tsjetsjenië, Ramsan Kadirov, videobeelden van zijn strijders die actief zouden zijn in Marioepol. De strategisch belangrijke industrie- en havenstad is de enige sector aan de Azov-zee die Rusland nog niet controleert.

Door de aanhoudende beschietingen zijn grote delen van Marioepol, dat voor de oorlog ruim 400.000 inwoners had, met de grond gelijk gemaakt. Frankrijk wil in samenwerking met Turkije en Griekenland een grootscheepse reddingsoperatie voor de zwaar bedreigde burgerij op touw zetten. Moskou heeft nog niet gereageerd op de plan.

Meer uit Buitenland

Trump eerste oud-president VS die terechtstaat in strafzaak

NEW YORK (ANP) - Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis begint een strafzaak tegen een oud-president. Donald Trump staat vanaf maandag in New York terecht voor het sjoemelen met zakelijke documenten om te verhullen dat hij zwijggeld heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

1 uur geleden
Dader Sydney had het volgens politie mogelijk op vrouwen gemunt

SYDNEY (ANP/RTR) - De man die zaterdag in het Australische Sydney zes mensen doodstak in een winkelcentrum, had het mogelijk voorzien op vrouwen. Volgens de politie waren vijf dodelijke slachtoffers vrouwen, net als de meeste van de twaalf gewonden.

2 uur geleden
Haaretz: Hamas komt met tegenvoorstel voor bestand Gaza

CAÏRO (ANP/DPA) - Hamas heeft Israël een tegenvoorstel gedaan rond de vrijlating van Israëlische gijzelaars en een geleidelijke terugtrekking van Israël uit de Gazastrook. Volgens de Israëlische krant Haaretz moeten in de plannen voor elke vrijgelaten Israëlische gegijzelde burger, dertig Palestijnse gevangenen op vrije voeten worden gesteld en voor elke vrijgelaten Israëlische soldaat vijftig gevangen Palestijnen.

2 uur geleden
Israël vraagt VN om 'alle mogelijke sancties' tegen Iran

NEW YORK (ANP/AFP) - Israël heeft er tijdens de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad zondag op aangedrongen dat Iran "alle mogelijke sancties" worden opgelegd na de aanval van Iran op Israël in de nacht van zaterdag op zondag. Ook vroeg de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan de organisatie die aanval te veroordelen en de Iraanse Revolutionaire Garde als terreurorganisatie te bestempelen.

3 uur geleden
VN-chef roept op tot terughoudendheid na aanval Iran op Israël

NEW YORK (ANP/RTR) - Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zondag de wereld opgeroepen tot "maximale terughoudendheid" na de aanval van Iran op Israël. Ook herinnerde hij de leden van de wereldorganisatie eraan dat represailles waarbij geweld wordt gebruikt, verboden zijn onder het internationaal recht.

6 uur geleden
Verdeeld oorlogskabinet Israël wil vergelding aanval Iran

JERUZALEM (ANP/RTR) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is voor vergelding tegen Iran om zijn massale drone- en raketaanval, maar is verdeeld over de timing en de omvang van een dergelijke reactie. Dat zeiden Israëlische functionarissen zondag.

8 uur geleden
VS hadden contact met Iran voor en na aanval op Israël

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hadden dit weekeinde via Zwitserse tussenpersonen contact met Iran, zowel voor als na de massale drone- en raketaanval van Teheran op Israëlisch grondgebied. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een hoge functionaris van de Amerikaanse regering.

9 uur geleden