Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester: Russische troepen rond Kiev teruggedrongen

Burgemeester: Russische troepen rond Kiev teruggedrongen

KIEV (ANP/AFP) - Het Oekraïense leger heeft in een aantal gebieden rond Kiev Russische troepen teruggedrongen, zegt burgemeester Vitali Klitsjko van de Oekraïense hoofdstad. Hij herhaalde nog maar eens dat elk gebouw en elke straat verdedigd zullen worden en overgave geen optie is.

Ten noorden en oosten van Kiev wordt volgens Klitsjko hard gevochten. Hij stelt dat "de kleine stad Makariv en vrijwel geheel Irpin nu al onder controle zijn van Oekraïense soldaten". Irpin ligt tegen de oostkant van Kiev aan en Makariv ligt ongeveer 50 kilometer naar het westen. Volgens Oekraïense media zijn de Russen in Irpin mogelijk omsingeld.

Russische troepen rukten kort na de invasie op 24 februari op naar de buitenwijken van de hoofdstad, maar hebben die niet kunnen omsingelen of binnenvallen. Klitsjko stelt dat Kiev nog altijd het doelwit is van de Russen "omdat het het hart van het land is".

Volgens het stadsbestuur zijn in Kiev sinds het begin van de aanval in totaal 73 burgers omgekomen, onder wie vier kinderen, en 297 mensen gewond geraakt. In de hoofdstad werd begin deze week een avondklok ingesteld om inwoners te beschermen tegen mogelijke aanvallen. Woensdagochtend werd een woonwijk in het noordwesten van Kiev gebombardeerd, waarbij meerdere gebouwen schade opliepen en vier mensen gewond raakten.

Meer uit Buitenland

Netanyahu tegen families: niet iedere gijzelaar wordt nu gered

JERUZALEM (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag familieleden ontmoet van de gijzelaars die worden vastgehouden in de Gazastrook. Hij vertelde hen dat het op dit moment niet mogelijk is om alle gijzelaars terug te halen. Volgens de Israëlische nieuwssite The Times of Israel reageerden de familieleden vijandig op Netanyahu's woorden en kwam het tot felle aanvaringen.

23 minuten geleden
Israël voert 'zwaarste gevechten tot nu toe', ook in Khan Younis

KHAN YUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is naar eigen zeggen in de zwaarste dag van gevechten tot nu toe verwikkeld, onder meer in de stad Khan Younis. Militairen zijn daar in direct gevecht en hebben "vele terroristen gedood", zo staat op de website van de krijgsmacht.

30 minuten geleden
Vluchtelingenraad: burgerdoden schandvlek Israël en bondgenoten

OSLO (ANP) - De Noorse Vluchtelingenraad (NRC), een internationale organisatie voor hulp aan ontheemden, noemt de vele burgerdoden door de Israëlische aanvallen op de Gazastrook "een schandvlek op Israël en zijn bondgenoten". Volgens NRC-voorzitter Jan Egeland is "de totale verwoesting van de Gazastrook een van de gruwelijkste aanvallen op een burgerbevolking van onze tijden en onze generaties. Landen die Israël steunen met de levering van wapens, moeten begrijpen dat de burgerdoden schande over ze zullen brengen", aldus Egeland.

52 minuten geleden
Topman bevestigt gesprekken over Franse straaljagers voor Saudi's

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië is in gesprek over de aankoop van Rafale-straaljagers uit Frankrijk. Dat bevestigt topman Éric Trappier van Dassault Aviation, dat de gevechtsvliegtuigen maakt, in een gesprek met journalisten. Geruchten over de onderhandelingen gingen in gespecialiseerde media al langer.

1 uur geleden
Emir Qatar valt over houding andere landen: dit is genocide

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft dinsdag in hoofdstad Doha de internationale gemeenschap ervan beschuldigd "de Palestijnen de rug te hebben toegekeerd". Emir Tamim bin Hamad al-Thani noemde in een toespraak tijdens een bijeenkomst van de Gulf Cooperation Council het "een schande" dat het Israël "al twee maanden lang wordt toegestaan deze gruwelijke misdaden te begaan".

1 uur geleden
WFP stopt hulp aan door Houthi's bestuurd Jemen

ROME (ANP/RTR) - Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) staakt voorlopig de hulp aan het door de Houthi's bestuurde noorden en westen van Jemen. Volgens het WFP is er minder geld voor beschikbaar en is er een geschil met de plaatselijke autoriteiten over de distributie van voedselhulp aan de armsten.

1 uur geleden
Londen en Rwanda tekenen nieuw verdrag over migranten

KIGALI (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk en Rwanda hebben dinsdag een nieuw verdrag getekend om de deportatie van illegale migranten naar dat Afrikaanse land toch mogelijk te maken. Het Hooggerechtshof zette vorige maand een streep door die plannen, maar de Britse regering hoopt nu met dit nieuwe verdrag onder die uitspraak uit te komen.

1 uur geleden