Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Marioepol spreekt van humanitaire blokkade

Burgemeester Marioepol spreekt van humanitaire blokkade

MARIOEPOL (ANP) - De burgemeester van de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol zegt dat zijn stad wordt geconfronteerd met een "humanitaire blokkade" nu alle nutsvoorzieningen zijn afgesneden. Russische troepen hebben alle elektriciteitsleidingen richting de stad afgesloten en de plaats met circa 450.000 inwoners zit al vijf dagen zonder stroom, aldus Vadim Bojtsjenko tegen de Oekraïense tv.

Inwoners zitten in de kou omdat de op elektriciteit aangedreven verwarmingsinstallaties zijn uitgevallen, ook de mobiele communicatie is buiten werking. De hoofdwaterleiding is afgesloten en na vijf dagen oorlogsvoering is de reserve watervoorziening volgens de burgemeester verloren gegaan. Hij beschuldigt de Russen ervan zeer methodisch te werk te gaan door alle bevoorrading richting Marioepol af te sluiten en de druk op de stad op te voeren.

Inwoners van de belegerde havenstad kregen zaterdagmorgen enkele uren de kans om de stad te verlaten. Russische troepen hadden het vuren gestaakt, zodat 'humanitaire corridors' ingericht konden worden voor de burgerbevolking, maakte het Russische ministerie van Defensie bekend. Maar volgens de Oekraïners zouden de beschietingen gewoon door zijn gedaan.

Bojtsjenko beschuldigde de Russen ervan te hebben geschoten op bussen die mensen uit de stad moesten evacueren. Van de vijftig volgetankte bussen waren er nog maar twintig over, zei de burgemeester. "Misschien hebben we geen bussen tot de volgende evacuatiemogelijkheid." De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Bojtsjenko pleitte opnieuw voor het aanleggen van een corridor waardoor ouderen, vrouwen en kinderen de belegerde stad kunnen verlaten.

Meer uit Buitenland

Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

1 uur geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

1 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

1 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

2 uur geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO/NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

2 uur geleden
Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

4 uur geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

5 uur geleden