Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Maastricht praat na actie met KOZP en tegenstanders

Burgemeester Maastricht praat na actie met KOZP en tegenstanders

MAASTRICHT (ANP) - Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht gaat woensdag in gesprek met zowel vertegenwoordigers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) als mensen die hun zegje willen doen vanuit de tegenactie afgelopen zondag. Het gaat om twee gesprekken, en daarvoor is gekozen om niet meteen in een discussie te raken. Dat laat een woordvoerder van de burgemeester vrijdag weten.

Zondag vond in Maastricht een demonstratie plaats van KOZP op het Vrijthof. Die begon met zo'n vijftien mensen, maar de kleine groep werd er al direct belaagd door honderden tegendemonstranten. De politie moest de groep veilig naar een andere plek in Maastricht brengen. De demonstratie werd voortgezet aan de Maaskade, maar de tegendemonstranten wisten de groep van KOZP ook daar te vinden. Na een uur staakte KOZP vanwege de onveilige situatie de demonstratie en werd onder politiebescherming naar een veilige plek buiten de stad gebracht. Vijf tegendemonstranten zijn gearresteerd.

Maandag gaf de burgemeester aan met mensen in gesprek te willen over de gebeurtenissen, omdat ze naar eigen zeggen veel reacties kreeg op de verklaring die ze zondag naar buiten bracht. Daarin benadrukte ze dat demonstreren een grondrecht is en keurde de burgemeester het geweld en de intimidatie af van tegendemonstranten "richting politie en richting mensen die gebruikmaken van hun grondrecht". Haar bericht kreeg meer dan vierhonderd reacties. Op Facebook nodigde de burgemeester vervolgens maandag mensen uit zich aan te melden.

Opsplitsing

De gesprekken woensdag zijn digitaal. Het ene vindt plaats met demonstranten en vertegenwoordigers van onder meer KOZP. Het tweede gesprek is met mensen die aangeven dat ze algemene vragen hebben, of die hun zegje willen doen vanuit de tegenactie. In totaal doen 23 mensen mee.

De woordvoerder van de burgemeester geeft aan dat voor een opsplitsing is gekozen om eerst iedereen de kans te geven zijn of haar vragen te stellen aan de burgemeester en daarover in gesprek te gaan. Het streven van de burgemeester is wel om beide kanten van de discussie alsnog in een gezamenlijk gesprek op een later moment aan bod te laten komen, maar dat hangt ook af van de wens van beide groepen. "Ik zou zo graag zien dat er meer begrip komt voor elkaars standpunten. Zoals het zondag is gegaan, dat is voor mij niet hoe Maastricht is. Ik wil de hand reiken en proberen mensen bij elkaar te brengen. Ze hoeven het niet eens te worden, als ze elkaar maar meer begrijpen. Maar eerst wil ik heel graag antwoorden geven op de vragen die er leven", aldus de burgemeester.

Meer uit Binnenland

Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

18 minuten geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

37 minuten geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemeniƫ is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

3 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

4 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

4 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

4 uur geleden
Festivals verlopen ondanks de hitte goed

HILVARENBEEK/TERSCHELLING (ANP) - De festivals Best Kept Secret en Oerol verlopen ondanks de hitte tot nu toe voorspoedig. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden te melden door de hoge temperaturen, laten de festivaldirecteuren zaterdagmiddag weten.

4 uur geleden