Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Jorritsma trots op Koningsdag in 'zijn' Eindhoven

Burgemeester Jorritsma trots op Koningsdag in 'zijn' Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven is ontzettend trots op zijn stad, de plek waaraan op Koningsdag de koning met zijn gezin een bezoek brengt. De stad heeft een onlineprogramma en een televisie-uitzending georganiseerd rondom de feestelijke dag. "We hebben een heel creatief en vrolijk programma voorbereid. Daar ben ik ontzettend trots op", vertelt hij aan het ANP.

Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen nemen dinsdag plaats in een speciale studio op de Eindhovense High Tech Campus. Daar gaan zij onder meer een regioquiz doen. Daarin nemen ze het op tegen vier andere gezinnen uit Eindhoven en omstreken. Het bezoek van het koninklijke gezin aan de stad is live te volgen via NPO 1 en online.

Online is er bovendien een doorlopend dagprogramma dat onder meer bestaat uit leren een chipmachine te maken van het Eindhovense techbedrijf ASML en een live-optreden van rapper Fresku. Het is kortom "voor ieder wat wils", zegt Jorritsma. Daar zit wel een prijskaartje aan, er is circa 2 miljoen euro uitgetrokken voor Koningsdag in Eindhoven. "Dat is veel geld, maar ik zie het als een investering in mijn regio. Met een zuiver geweten durf ik te zeggen dat de toegevoegde waarde groter is dan het bedrag dat we uitgeven."

Flexibiliteit en creativiteit

Het is geen ‘traditionele’ Koningsdag, de koninklijke familie maakt geen rondje door de stad en de Eindhovenaren moeten thuisblijven. "We leven in een moeilijke tijd, dat behoeft geen betoog rondom corona." Eindhoven is daarom bij uitstek de geschikte stad voor Koningsdag dit jaar, zegt Jorritsma. "Als we dan geen ‘traditionele’ Koningsdag kunnen vieren, dan moet het maar in een stad die zich kenmerkt door flexibiliteit en creativiteit."

Door alle interactieve facetten van het onlineprogramma en de speciale show voor de koninklijke familie, komen de Oranjes volgens hem bovendien dichter bij de burger dan ooit. "De koninklijke familie heeft toegezegd 'gezenderd' te worden tijdens de liveshow. Dus kunnen we elke uitwisseling tussen de koning, koningin en prinsessen horen. Zo komen ze nog dichter bij de mensen die in de woonkamer zitten te kijken met hun tompouce op schoot."

Meer uit Binnenland

Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

2 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

6 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

8 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

10 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

11 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

12 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

14 uur geleden