Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Istanbul wil miljarden voor veiligheid bij aardbeving

Burgemeester Istanbul wil miljarden voor veiligheid bij aardbeving

ISTANBUL (ANP/DPA) - De burgemeester van de metropool Istanbul, Ekrem Imamoglu, wil dat er snel wordt begonnen met het veiliger maken van de stad voor het geval er zich een zware aardbeving voordoet. Hij voorziet dat er snel tussen de 28 en 38 miljard euro voor nodig is en dat is zeker drie keer meer dan de hele begroting van de stad. Hij zei zaterdag dat de stad, die bij een breuklijn ligt, zich moet voorbereiden voor het te laat is.

De deels Europese stad behoort tot de grootsten ter wereld en is met 16 miljoen inwoners veel groter dan onder meer Parijs of Moskou. Volgens een rapport van de aardbevingsautoriteit van Turkije, die in Istanbul zetelt, worden circa een half miljoen panden op zijn minst beschadigd als er zich een aardbeving met een kracht van 7.5 of meer voordoet. Dit zou 40 procent van de bevolking van de metropool treffen.

De angst voor een aardbeving in het dichtbevolkte noordwesten van Turkije is gegroeid na de verwoestende aardbevingen begin februari die het zuidoosten van het land en Syrië troffen. De zwaarste en eerste beving met een kracht van 7.8 richtte er de meeste verwoestingen aan. Er zijn meer dan 50.000 doden gevallen.

Naar schatting twee miljoen mensen zijn in Turkije dakloos geworden, omdat ze hun woningen niet meer in kunnen of omdat die niet meer bestaan. De omvang van de schade was echter plaatselijk erg verschillend. Dat had mede te maken met hoe en waar de panden waren gebouwd en of er bouwvoorschriften zijn opgevolgd. Istanbul heeft recent honderd scholen gesloten, omdat werd gevreesd dat er iets niet in orde is met de constructie. De laatste keer dat de regio waar Istanbul ligt door een zware aardbeving werd getroffen was in 1999 en toen vielen er 18.000 doden.

Meer uit Buitenland

Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

3 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

3 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

4 uur geleden
Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

7 uur geleden
Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

8 uur geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

9 uur geleden
G7 blijft vierkant achter Oekraïne staan

KYIV (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen hebben toegezegd Oekraïne te blijven steunen zolang als nodig is in de oorlog met Rusland. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog, verklaarden de zeven grote en invloedrijke economieën zaterdag na een videoconferentie met de Oekraïense president Zelensky, precies twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

10 uur geleden