Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Istanbul wil miljarden voor veiligheid bij aardbeving

Burgemeester Istanbul wil miljarden voor veiligheid bij aardbeving

ISTANBUL (ANP/DPA) - De burgemeester van de metropool Istanbul, Ekrem Imamoglu, wil dat er snel wordt begonnen met het veiliger maken van de stad voor het geval er zich een zware aardbeving voordoet. Hij voorziet dat er snel tussen de 28 en 38 miljard euro voor nodig is en dat is zeker drie keer meer dan de hele begroting van de stad. Hij zei zaterdag dat de stad, die bij een breuklijn ligt, zich moet voorbereiden voor het te laat is.

De deels Europese stad behoort tot de grootsten ter wereld en is met 16 miljoen inwoners veel groter dan onder meer Parijs of Moskou. Volgens een rapport van de aardbevingsautoriteit van Turkije, die in Istanbul zetelt, worden circa een half miljoen panden op zijn minst beschadigd als er zich een aardbeving met een kracht van 7.5 of meer voordoet. Dit zou 40 procent van de bevolking van de metropool treffen.

De angst voor een aardbeving in het dichtbevolkte noordwesten van Turkije is gegroeid na de verwoestende aardbevingen begin februari die het zuidoosten van het land en Syrië troffen. De zwaarste en eerste beving met een kracht van 7.8 richtte er de meeste verwoestingen aan. Er zijn meer dan 50.000 doden gevallen.

Naar schatting twee miljoen mensen zijn in Turkije dakloos geworden, omdat ze hun woningen niet meer in kunnen of omdat die niet meer bestaan. De omvang van de schade was echter plaatselijk erg verschillend. Dat had mede te maken met hoe en waar de panden waren gebouwd en of er bouwvoorschriften zijn opgevolgd. Istanbul heeft recent honderd scholen gesloten, omdat werd gevreesd dat er iets niet in orde is met de constructie. De laatste keer dat de regio waar Istanbul ligt door een zware aardbeving werd getroffen was in 1999 en toen vielen er 18.000 doden.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

3 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

5 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

8 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden