Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester: havenstad Marioepol geblokkeerd door de Russen

Burgemeester: havenstad Marioepol geblokkeerd door de Russen

MARIOEPOL (ANP/AFP) - De belegerde Zuidoost-Oekraïense havenstad Marioepol wordt "geblokkeerd" door Russische troepen, meldt de burgemeester van de stad in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De havenstad met zo'n 450.000 inwoners wordt al dagen aangevallen door de Russen. Burgemeester Vadim Bojtsjenko van Marioepol kwam vrijdag al met een noodkreet waarin hij dringend om militaire hulp vroeg. De Russen hebben de stad omsingeld en er is een dreigend tekort aan voedsel. Ook zou er geen water, verwarming en stroom meer zijn.

"Op dit moment zijn we op zoek naar oplossingen voor de humanitaire problemen en kijken we naar alle mogelijke manieren om Marioepol uit de blokkade te krijgen", zei Bojtsjenko in een bericht op Telegram. De burgemeester heeft onder meer om een vluchtroute voor zijn burgers gevraagd.

Meer uit Buitenland

Burgemeester Berlijn wil harder straffen na nieuwe aanval politici

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn Kai Wegner wil het hebben over zwaardere straffen na twee nieuwe aanvallen op politici. Dinsdag werd in de Duitse hoofdstad zijn voorganger en senator Franziska Giffey belaagd. Later op de dag werd ook een nog onbekende politicus van de Groenen aangevallen. In Duitsland zijn recent meerdere aanvallen op politici geweest.

32 minuten geleden
Hongkongse rechtbank verbiedt protestlied

HONGKONG (ANP/AFP) - Een Hongkongs hof van beroep heeft ingestemd met een verbod op het protestlied Glory to Hong Kong, dat werd gebruikt bij prodemocratische protesten in 2019 en 2020. De regering had hierom gevraagd.

54 minuten geleden
Veiligheidsdienst Georgië zegt dat betogers macht willen grijpen

TBILISI (ANP/RTR) - De Georgische staatsveiligheidsdienst beschuldigt de betogers tegen een nieuwe wet rond "buitenlandse agenten" ervan dat ze met geweld de macht willen grijpen. De dienst zegt dat ze daar geld voor krijgen vanuit het buitenland, meldt het Russische staatspersbureau TASS.

1 uur geleden
Rusland valt energiefaciliteiten aan in heel Oekraïne, ook Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Rusland heeft dinsdagnacht luchtaanvallen uitgevoerd in diverse Oekraïense regio's. Volgens de Oekraïense minister van Energie waren de aanvallen gericht op energiefaciliteiten in onder meer de steden Kyiv, Poltava en Lviv, en elders in het land.

3 uur geleden
VS onderbraken levering munitie aan Israël om 'zorgen' over Rafah

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben vorige week een levering van munitie stopgezet omdat Israël niet tegemoet was gekomen aan de Amerikaanse "zorgen" over Israëlische plannen voor een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei een hoge Amerikaanse functionaris dinsdag.

5 uur geleden
Bemande proefvlucht met Starliner niet voor 17 mei

CAPE CANAVERAL (ANP/AFP) - Het bemande ruimtevaartuig Starliner vertrekt op zijn vroegst vrijdag 17 mei naar het Internationaal Ruimtestation (ISS), meldt NASA. De proefvlucht werd maandagnacht uitgesteld omdat er een probleem was met de raket.

6 uur geleden
Tijdelijke pier voor kust Gaza gereed maar nog niet in gebruik

WASHINGTON (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is afgerond, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De tijdelijke haven is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp aan mensen in de Gazastrook, maar door slechte weersomstandigheden kan de pier nog niet worden geïnstalleerd en in gebruik genomen.

7 uur geleden