Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Halsema: 'we moeten queergemeenschap omarmen'

Burgemeester Halsema: 'we moeten queergemeenschap omarmen'

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam maakt zich zorgen over het "gebrek aan empathie en tolerantie" in haar stad maar ook elders op de wereld. Volgens Halsema hebben minderheden zoals queer en transgender mensen nog steeds te maken met discriminatie. Dat zei ze bij de opening van de vierde editie van het Vrijdenkersfestival in De Balie.

Het thema dit jaar is Amsterdam Queer Capital? Daarbij wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen rondom genderidentiteit. In aanloop naar het 750-jarige bestaan van Amsterdam op 27 oktober, wordt ook stilgestaan bij het begrip vrijheid en wat voor betekenis dat heeft.

"In de wereld, en in deze stad. Mensen die afwijken van de reguliere samenleving omdat ze queer zijn, vanwege hun overtuigingen of achtergrond, lijden nog steeds onder aanhoudende discriminatie. Dat is soms subtiel, soms verre van subtiel", zegt Halsema. "Pogingen om mensen voor te lichten over transgenderkwesties stuiten bijvoorbeeld vaak op de vijandige reactie dat dit een ideologie is die aan de samenleving wordt opgedrongen. Bij deze reactie ontbreekt het volledig aan empathie voor mensen die het echt verdienen."

Volledige acceptatie

Halsema zei verder dat "we transgenders en de hele queergemeenschap moeten omarmen en solidair moeten zijn in hun strijd voor gelijke rechten en volledige acceptatie door de samenleving."

Verder ging de Amsterdamse burgemeester ook in op de oorlog in Gaza en Israël. Daarover zei ze dat ze de situatie in het Midden-Oosten en de gevolgen daarvan op onder meer haar stad niet kan negeren. Ze vindt niet dat Nederlandse Joden verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de "wandaden van Israël".

"Zij verdienen onze empathie. Ze voelen zich kwetsbaar. Ze voelen zich kwetsbaar als medeburgers weigeren Hamas te veroordelen", aldus Halsema. Joodse Nederlanders voelen zich volgens haar "ernstig bedreigd als ze oproepen horen tot de vernietiging van Israël. En ze zijn doodsbang als ze berichten op sociale media zien waarin Hitler en de gaskamers worden geprezen", aldus de burgemeester. Ze riep iedereen daarom op die "solidariteit voelt met de Palestijnen om ook empathie te tonen voor het Joodse volk".

Meer uit Binnenland

A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

30 minuten geleden
Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

8 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

8 uur geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

11 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

12 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

15 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

16 uur geleden