Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Eindhoven moet uitleg geven aan privacywaakhond

Burgemeester Eindhoven moet uitleg geven aan privacywaakhond

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Eindhoven heeft nog niet genoeg gedaan om haar privacyproblemen op te lossen, vindt de toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die wil daarom dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem uitleg geeft. Hij moet in april, mei of juni langskomen op het kantoor van de waakhond in Den Haag.

De Autoriteit Persoonsgegevens had in maart vorig jaar al aangekondigd dat Eindhoven strenger zou worden gecontroleerd. Datalekken werden niet gemeld of niet op tijd gemeld, persoonsgegevens van burgers werden te lang bewaard en bij projecten keek de gemeente niet goed naar privacyrisico's.

Vanwege de kritiek heeft Eindhoven plannen gemaakt om de aanpak te verbeteren, maar de Autoriteit Persoonsgegevens is daar nog niet tevreden over. Zo is het volgens de toezichthouder "nog onvoldoende duidelijk hoe en wanneer het college de benodigde verbeteringen denkt te kunnen hebben doorgevoerd". Ook duurt het in elk geval nog tot volgend jaar voordat het bewaren van gegevens van mensen wordt beperkt.

Eindhoven krijgt tot 1 juli de tijd om de plannen aan te scherpen, anders volgen mogelijk "andere handhavingsmiddelen". Welke dit zijn, meldt de AP niet.

De Autoriteit Persoonsgegevens reageert op het verbeterplan dat Eindhoven eind december had ingeleverd. De toezichthouder zegt te beseffen dat de situatie in de vier maanden erna misschien is veranderd. Daar wijst ook Eindhoven op. "De afgelopen periode zijn stappen gezet in de uitvoering van het Verbeterplan. Uiteraard zullen we dit toelichten in het gesprek waarvoor de AP ons heeft uitgenodigd", stelt de Brabantse gemeente.

Meer uit Binnenland

Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

FINKUM (ANP) - Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

31 minuten geleden
Hoger beroep tegen veroordeling moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De 57-jarige man die veroordeeld is voor moord op een AH-medewerkster van een filiaal in Den Haag gaat in hoger beroep. De advocaat van Jamel L. bevestigt een bericht daarover van Omroep West.

1 uur geleden
Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn. Daarmee reageert ze op meerdere hoogleraren die in verschillende media hun twijfels uiten over de wettelijkheid van de ingrepen.

1 uur geleden
NVJ wil dat inspectie erkent dat PowNed-docu geen commercial is

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toegeeft dat journalistieke documentaires geen reclamespotjes zijn. Dat meldt woordvoerder Paul Teixeira van de NVJ in reactie op de waarschuwing die Omroep PowNed kreeg over het programma PowNed of View: De Prikpen, over het omstreden middel Ozempic. Het risico zou zijn dat de documentaire reclame zou maken voor het middel.

2 uur geleden
Code geel in Limburg en Noord-Brabant om onweer

DE BILT (ANP) - In Limburg en Noord-Brabant geldt woensdag vanaf 17.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

4 uur geleden
Verdachte aanslag Spaanse politicus is vrouw (27) uit Den Bosch

AMSTERDAM (ANP) - De vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij een moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras (78) is 27 jaar en komt uit Den Bosch. Zij werd daar afgelopen vrijdag aangehouden op verzoek van Spanje. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht van het AD hierover.

6 uur geleden
GL-PvdA wil loon van minimaal 16 euro per uur in de zorg

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil dat alle zorgmedewerkers minimaal 16 euro per uur verdienen. De partij dient het voorstel in tijdens het debat over de voorjaarsnota begin juni, meldt een woordvoerder. Meer dan 60.000 zorgmedewerkers zouden erdoor op vooruitgaan, ook jongeren die op dit moment het minimumjeugdloon verdienen.

13 uur geleden