Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Burgemeester Charkov: bijna 1180 grote woongebouwen vernietigd

Burgemeester Charkov: bijna 1180 grote woongebouwen vernietigd

CHARKOV (ANP/DPA/RTR) - De wekenlange Russische beschietingen van de oostelijke Oekraïense stad Charkov hebben tot grote verwoestingen geleid, zegt burgemeester Ihor Terechov maandag. Bijna 1180 woongebouwen met meerdere verdiepingen, meer dan vijftig kleuterscholen, ongeveer zeventig scholen en vijftien ziekenhuizen zijn vernield, aldus Terechov tegen het Oekraïense persbureau UNIAN.

De afgelopen 24 uur is de tweede stad van het land, die voor de oorlog ongeveer 1,5 miljoen inwoners telde, bijna zestig keer beschoten met artillerie en mortieren. Bewoners van verwoeste huizen worden ondergebracht in overgebleven (kleuter)scholen, kelders en metrostations. Ondanks de beschietingen blijven supermarkten in Charkov geopend en is al het benodigde voedsel volgens de burgemeester beschikbaar.

De stad krijgt humanitaire hulp uit andere steden en er is een lading medicijnen ter waarde van 880.000 dollar (ruim 800.000 euro) uit de VS aangekomen. "Charkov is een Russischsprekende stad", citeerde de krant Ukrayinska Pravda Terechov. Hij zegt dat veel inwoners vrienden en familieleden in Rusland hebben. "Mensen hadden in hun ergste dromen nooit kunnen vermoeden dat Rusland Oekraïne en Charkov zou aanvallen", aldus de burgemeester.

Ook de hoofdstad Kiev gaat al geruime tijd gebukt onder Russische bombardementen. Volgens burgemeester Vitali Klitsjko zijn sinds het begin van de oorlog op 24 februari meer dan honderd mensen omgekomen, onder wie vier kinderen. Nog eens zestien gewonde kinderen liggen in het ziekenhuis. De lichamen van ruim twintig mensen konden volgens Klitsjko niet worden geïdentificeerd. 82 woongebouwen met meerdere verdiepingen zijn vernietigd.

Meer uit Buitenland

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

39 minuten geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

2 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

3 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

5 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

6 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

7 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

7 uur geleden