Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bundesbankpresident: na crisis moeten overheidsschulden omlaag

Bundesbankpresident: na crisis moeten overheidsschulden omlaag

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Landen in de eurozone besteden nu veel geld aan het bevechten van de economische gevolgen van de coronacrisis. Dat doen ze op indrukwekkende wijze, meent president Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank. Zodra die crisis achter de rug is, moeten overheden vol inzetten op het terugdringen van de staatsschulden, verklaart hij.

Weidmann voorziet dat er nog geruime tijd steun nodig is voor de Europese economieën, maar hij waarschuwt ook. "Een extreem ruimhartig begrotingsbeleid kan niet eeuwig worden volgehouden", aldus het hoofd van de Duitse centrale bank, die ook een belangrijke beleidsmaker is bij de Europese Centrale Bank (ECB). Zodra dat kan moeten alle eurolanden volgens Weidmann "zich dan ook richten op het terugdringen van de zeer hoge schulden op een manier die past binnen onze fiscale regels".

De opmerkingen van Weidmann geven de kern weer van het debat binnen de Europese Unie. Zuidelijke landen zoals Italië en Spanje willen dat er gezamenlijke staatsleningen, zogeheten eurobonds of coronabonds, worden uitgegeven. Voor die landen is dat goedkoper dan eigen staatsleningen. Bovendien zijn ze bang dat ze keihard moeten bezuinigen om hun eigen staatsschuld weer terug te dringen.

Met name Nederland en Oostenrijk en ook Duitsland zien veel minder in gezamenlijke schuldpapieren. Deze landen hebben nu al een lagere staatsschuld en willen niet opdraaien voor de kosten van die leningen als de zuidelijke landen niet kunnen betalen.

Meer uit Financieel

Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

13 minuten geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

39 minuten geleden
Fietsenfabrikant Accell ruziet met bonden over reorganisatieplan

HEERENVEEN (ANP) - Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

45 minuten geleden
Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan. Volgens de topman van Tesla schenden zij contractueel vastgelegde afspraken uit de periode dat Musk betrokken was bij de oprichting van de ontwikkelaar achter AI-programma's als ChatGPT, staat in rechtbankdocumenten.

47 minuten geleden
Grote drukte bij Belastingdienst op eerste dag aangifte

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat op de eerste dag van maart aangifte doet, is aanzienlijk hoger dan voorheen. Door de drukte was het soms onmogelijk in te loggen.

1 uur geleden
Topman Ryanair bevestigt schrappen vluchten deze zomer

DUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat deze zomer minder vaak vliegen tussen enkele van zijn bestemmingen, bevestigt topman Michael O'Leary. Eerder waarschuwde hij al dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa tijdens de zomervakantie mogelijk vluchten zou moeten schrappen. Dat komt volgens Ryanair omdat het minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

1 uur geleden
Gasunie maakt minder winst door lagere omzet en meer personeel

GRONINGEN (ANP) - Gasunie heeft vorig jaar minder winst gemaakt, meldt het bedrijf in zijn jaarverslag. Dat komt volgens het bedrijf omdat er minder binnenkwam, maar ook omdat de kosten voor personeel en voorinvesteringen in de energietransitie hoger waren.

1 uur geleden