Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bulgarije blokkeert gesprekken over EU-toetreding Noord-Macedonië

Bulgarije blokkeert gesprekken over EU-toetreding Noord-Macedonië

SOFIA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Bulgarije weigert in te stemmen met het openen van gesprekken over toetreding van Noord-Macedonië tot de Europese Unie. Sofia blokkeert dat vanwege meningsverschillen met het buurland over taal en geschiedenis, zei minister Ekaterina Zaharieva van Buitenlandse Zaken.

De EU-ministers gaven Noord-Macedonië en Albanië afgelopen voorjaar na lang verzet van Nederland groen licht om toetredingsonderhandelingen te beginnen. Zij hielden dinsdag een vergadering om officieel het startschot in december te kunnen geven op een conferentie.

"Bulgarije kan in dit stadium het conceptvoorstel voor een onderhandelingskader met de Republiek Noord-Macedonië en de intergouvernementele conferentie daarover niet steunen", zei Zaharieva na het digitale overleg. Zij ging wel akkoord met de opening van de gesprekken met Albanië.

Sofia wil garanties dat de Macedoniërs niet claimen dat er een Macedonische minderheid in Bulgarije woont. Ook willen de Bulgaren de zekerheid dat de kleinere buur geen territoriale claims legt op Bulgaars grondgebied. Het land wil verder dat er in EU-documenten niet wordt gerept over de Macedonische taal, die zou zijn afgeleid van het Bulgaars.

Meer uit Buitenland

Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

2 uur geleden
AzG: regenseizoen brengt hulp Soedanese vluchtelingen in gevaar

GOZ BEÏDA (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AzG) maakt zich zorgen over het lot van Soedanese vluchtelingen in Tsjaad. Door de start van het regenseizoen dreigen tienduizenden vluchtelingen verstookt te blijven van hulp.

2 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

3 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

4 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

5 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

6 uur geleden
Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbezoek aan Kyiv.

7 uur geleden