Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bulgaren geven president vertrouwen voor nog eens vijf jaar

Bulgaren geven president vertrouwen voor nog eens vijf jaar

SOFIA (ANP/AFP) - De Bulgaren hebben president Rumen Radev met ruime meerderheid herkozen voor een termijn van vijf jaar. Waarnemers spreken over een teken van stabiliteit voor het Oost-Europese land, waar onlangs bij de derde parlementsverkiezingen dit jaar de nieuwe anticorruptiepartij PP (Wij gaan door met de verandering) verrassend de grootste werd met ruim een kwart van de stemmen. De centrumrechtse GERB van voormalig premier Boiko Borisov verloor na twaalf jaar haar koppositie en werd tweede.

De onafhankelijke president Radev uitte herhaaldelijk kritiek op Borisov. De komende weken moet blijken of zijn herverkiezing bijdraagt aan een oplossing voor de politieke crisis in het armste land van de Europese Unie. De president ziet toe op de vorming van een nieuwe regering en hij steunt de anticorruptiebeweging.

Na de vorige verkiezingen in mei en juli kon geen nieuwe regering worden gevormd, terwijl de Bulgaren wachten op slagvaardig beleid tegen het coronavirus, de hoge energieprijzen en de welig tierende corruptie.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Engeland stopt komende week met mondmaskers en coronapas

LONDEN (ANP/RTR) - Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland worden per volgende week opgeheven. Het is vanaf dan niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen, maakte premier Boris Johnson woensdag bekend.

20 minuten geleden
Maximumstraf voor mensensmokkelaar om dood migranten in koelwagen

BRUGGE (ANP/BELGA) - De leider van een mensensmokkelbende moet vijftien jaar de Belgische gevangenis in voor de dood van 39 Vietnamese migranten op weg naar Engeland, ruim twee jaar geleden. De rechtbank in Brugge legde de Vietnamees Vo Van Hong de hoogst mogelijke straf op.

3 uur geleden
VS geven 200 miljoen dollar aan extra militaire hulp aan Oekraïne

WASHINGTON/KIEV (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben afgelopen maand 200 miljoen dollar (ruim 176 miljoen euro) extra militaire hulp aan Oekraïne gegeven. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dit laten weten op de dag dat buitenlandminister Antony Blinken in Kiev is aangekomen. Blinken bezoekt Oekraïne om het land steun te betuigen in het conflict met Rusland. Hij spreekt in Kiev met president Volodimir Zelenski en zijn Oekraïense collega Dmitro Kuleba.

4 uur geleden
Groep conservatieve parlementariërs beraamt val premier Johnson

LONDEN (ANP) - Een groep conservatieve parlementariërs probeert partijgenoot en premier Boris Johnson uit het zadel te wippen, omdat hij volgens hen niet kan aanblijven na de rel over borrels in Downing Street 10 tijdens lockdowns. Britse media speculeren dat er voldoende parlementsleden kunnen zijn om de fractie te dwingen een vertrouwensstemming over Johnson te houden.

4 uur geleden
Israël zet omstreden uitzetting in Oost-Jeruzalem door

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische autoriteiten hebben een Palestijnse familie in Oost-Jeruzalem uit hun huis gezet. De zaak zorgt voor ophef bij Palestijnen en leidde vooraf tot internationale oproepen aan Israël de huisuitzetting niet door te zetten. Het huis, dat meteen is gesloopt, stond in buurt Sheikh Jarrah. Huisuitzettingen die daar vorig jaar gepland stonden, zorgden toen voor een dagenlang gewapend conflict tussen Israël en Hamas.

5 uur geleden
Aanklager New York: patroon van fraude bij Trump Organization

NEW YORK (ANP/RTR) - De openbaar aanklager in New York beschuldigt het vastgoedbedrijf van oud-president Donald Trump en diens familie van "frauduleuze en misleidende" praktijken. Volgens procureur-generaal Letitia James heeft The Trump Organization zich herhaaldelijk schuldig gemaakt aan manipulatie van de waardering van eigendom voor belasting- en verzekeringsdoeleinden, meldt The New York Times op basis van rechtbankdocumenten.

6 uur geleden
Biden geeft eerste persconferentie van 2022 na jaar in functie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdag om 22.00 uur Nederlandse tijd zijn eerste persconferentie van het jaar 2022. Het is een jaar geleden dat hij aan de macht kwam na nog steeds door de oppositie omstreden verkiezingen. Biden heeft gezegd dat hij de gelegenheid wil aangrijpen om direct tot het volk te spreken. De voormalige Democratische vicepresident werd 20 januari 2021 beëdigd als president.

10 uur geleden