Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buitenslapen in Ter Apel vanaf volgende week verboden

Buitenslapen in Ter Apel vanaf volgende week verboden

DEN HAAG (ANP) - Zodra asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel een nummer krijgen en daarna naar de overlooplocatie in Zoutkamp kunnen, wordt het voor asielzoekers verboden buiten op het gras bij het aanmeldcentrum te slapen. Dit ticketsysteem wordt waarschijnlijk dit weekeinde operationeel, en daarmee is het verbod op buitenslapen van kracht, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in het asieldebat met de Tweede Kamer.

Asielzoekers slapen nu vaak buiten op het gras en weigeren naar een noodopvangplek te gaan omdat ze bang zijn hun plek in de rij te verliezen, zei de bewindsman. "Een perverse prikkel", zei Van der Burg. Met de invoering van een ticketsysteem verliezen de asielzoekers hun plek in de rij niet en vervalt de noodzaak om de nacht buiten door te brengen. De burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, moet dat verbod uitvaardigen.

Met het systeem krijgen nieuwe asielzoekers een nummer waaraan een afspraak zit gekoppeld om in Ter Apel terug te komen voor de procedure van registratie en identificatie. Voor vervoer naar Zoutkamp en op de dag van de afspraak naar Ter Apel wordt gezorgd.

GroenLinks

Vooral GroenLinks hekelde de onmenselijke omstandigheden in Ter Apel. "Een groot deel van de Kamer en een groot deel van Nederland schaamt zich diep", zei Suzanne Kröger. "Er hebben honderden mensen in de drek gelegen. Dit is een schandvlek. Schaamt u zich niet", wilde het Kamerlid van de staatssecretaris weten.

Daarop gaf Van der Burg geen directe reactie en hij bood ook geen excuses aan voor de uit de hand gelopen situatie in Ter Apel. "Deze situatie moet je echt niet willen" zei hij, en ook: "Je moet niet willen dat Artsen zonder Grenzen (AzG) actief in Nederland wordt." AzG besloot eind augustus medische en psychologische zorg te bieden aan asielzoekers buiten de poort van Ter Apel.

Van der Burg benadrukte dat hij vaak vergeefs bij burgemeesters heeft aangeklopt met de vraag om opvangplekken die er in die gemeenten waren, te benutten om de asielzoekers die in het gras moeten slapen daar op te vangen. Hij kreeg heel vaak nul op het rekest. "Als gemeenten nee zeggen, heb ik geen doorzettingsmacht." Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel om een betere verspreiding van asielzoekers af te dwingen bij gemeenten.

Meer uit Binnenland

Panda in Ouwehands Dierenpark krijgt twee jongen, een overleden

RHENEN (ANP) - Voor de tweede keer heeft een reuzenpanda in Ouwehands Dierenpark jongen geworpen, waarvan één het niet heeft overleefd. Panda Wu Wen beviel vrijdagavond van twee jongen, waarvan eentje direct luid van zich liet horen, maar het tweede, veel kleinere jong overleed kort na de geboorte.

2 uur geleden
Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

8 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

11 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

15 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

17 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

17 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

18 uur geleden