Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buitenlandse Zaken doneert 1 miljoen euro aan Libanese Rode Kruis

Buitenlandse Zaken doneert 1 miljoen euro aan Libanese Rode Kruis

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken doneert 1 miljoen euro aan het Libanese Rode Kruis voor de hulpverlening tijdens de nasleep van de explosie van dinsdag. Het geld wordt besteed aan ambulances, noodopvang, bloedbanken en voedsel en water.

Het Libanese Rode Kruis zegt ongeveer 16 miljoen euro nodig te hebben. De Nederlandse bevolking kan hier verder aan bijdragen via giro 5125, aldus een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis. Stichting Vluchteling maakte woensdag bekend per direct een kwart miljoen euro beschikbaar te stellen voor voedsel, onderdak en psychologische hulp. Ook is het rekeningnummer IBAN 999 opengesteld voor giften.

Door de explosie raakten twee ziekenhuizen en twee bloedbanken beschadigd. "Juist nu is het doneren van bloed hard nodig", laat een woordvoerder weten. "Een deel van het bedrag zal dus worden besteed aan het opnieuw opstarten van bloeddonaties."

Honderdduizenden dakloos

Ook raakten enkele honderdduizenden dakloos. Voor hen wordt noodopvang opgezet en wordt voedsel en water geregeld. De eerste duizend opvangplekken zijn inmiddels in gebruik.

De medische zorg in Libanon stond door het coronavirus al langere tijd onder druk. Niet iedereen kon na de explosie direct terecht in een ziekenhuis. De ambulances worden nu voornamelijk gebruikt om gewonden naar ziekenhuizen buiten Beiroet te vervoeren.

Meer uit Binnenland

OM eist 15 jaar cel en tbs tegen verdachte moord woning Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 36-jarige Nuri Ö., voor de moord op de 25-jarige Rens en een poging tot doodslag op diens 29-jarige huisgenoot. De twee mannen werden volgens justitie op 1 augustus vorig jaar in hun eigen woning aan de Robert Scottsstraat in Amsterdam-West onverhoeds aangevallen.

40 minuten geleden
OM zegt sorry tegen man die onterecht vastzat voor stalking

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft excuses aangeboden aan de man die in 2019 ten onrechte een jaar in de cel is beland na valse aangiftes van Sanne S., die haar eigen stalking in scène had gezet. "Het OM is tekortgeschoten", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank van Utrecht.

42 minuten geleden
4 jaar cel voor hardrijder die vier mensen doodreed in Oud Gastel

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag vier jaar gevangenisstraf opgelegd aan Omar E. voor het veroorzaken van een verkeersongeval in het Noord-Brabantse Oud Gastel dat vier mensen het leven kostte. Volgens de rechtbank heeft de 28-jarige Roosendaler roekeloos gereden. Het Openbaar Ministerie had een hogere celstraf geëist, namelijk acht jaar.

1 uur geleden
A7 bij Purmerend vanaf maandag helemaal dicht voor vrachtverkeer

DEN HAAG (ANP) - De snelweg A7 bij Purmerend gaat vanaf maandag tijdelijk helemaal dicht voor vrachtwagens en bussen. Dat is nodig om de werkzaamheden die daar momenteel plaatsvinden aan een brug over het Noordhollandsch Kanaal goed te kunnen uitvoeren, meldt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur).

1 uur geleden
Kabinet steunt Weerwind om motie Transgenderwet niet uit te voeren

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet staat achter minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) die weigert een verruiming van de Transgenderwet in te trekken. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft de minister daar eerder deze week om verzocht via een motie die NSC en SGP hadden ingediend. Weerwind gaf al meteen aan dat hij de motie niet ging uitvoeren, omdat hij het inhoudelijk en procedureel niet met de handelwijze eens is. De ministerraad is het met hem eens, zei de bewindsman na afloop.

1 uur geleden
Aantal overnachters in Ter Apel blijft schommelen rond 2300

TER APEL (ANP) - In Ter Apel hebben in de nacht naar vrijdag 2291 mensen overnacht in het aanmeldcentrum van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Bij de nachtopvang in Zuidwolde sliepen 220 mensen. De capaciteit voor de plekken is respectievelijk 2000 en 200, en dus was het opnieuw overvol op de locaties.

1 uur geleden
Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief, die namens 329 burgemeesters is. "Laten we ons blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme", staat in het schrijven.

3 uur geleden