
Buitenlandse media over Klein: een favoriet naar huis gestuurd
MALMÖ (ANP) - Dat Joost Klein niet mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival is ook groot nieuws in het buitenland. De Britse BBC schrijft dat "de artiest naar huis is gestuurd" en noemt de Nederlander een van de favorieten die de wedstrijd dit jaar had kunnen winnen.
De diskwalificatie is "breaking" bij Sky News. De Britse nieuwszender kopt een artikel hierover met "Songfestival schrapt Nederlandse inzending Joost Klein na controverse over 'incident'". Tegen Klein is een klacht bij de politie ingediend vanwege een bedreiging.
"Er is heel veel aandacht voor want dit is ongezien", reageert Gianni Paelinck, die voor de Belgische openbare omroep VRT het festival in Malmö volgt. "Ik vraag me ook af hoe het publiek hierop zal reageren."
BFMTV
Bij de Franse televisiezender BFMTV is de uitsluiting van Klein het hoofdpunt van het nieuws. "Joost Klein, 26 jaar oud en met geperoxideerd haar, trok de aandacht door zijn ongenoegen te laten zien met zijn plaatsing naast de Israëlische vertegenwoordiger Eden Golan", staat op de nieuwssite van BFMTV, met de toevoeging dat de uitsluiting daar niet mee te maken heeft.
"ESC schmeißt Holland raus!", kopt het Duitse dagblad Bild, oftewel "Eurovisiesongfestival gooit Nederland eruit!" Bild schrijft dat Joost "in Malmö werd beschouwd als een van de grote favorieten, zelfs als publiekslieveling. Maar zaterdagmiddag besloot de European Broadcasting Union (EBU) dat de Nederlander eruit ligt".
Jammer
De Italiaanse krant La Repubblica noemt de uitsluiting "jammer" en zoomt in op de boodschap achter het nummer Europapa, over een gezamenlijke Europese droom in tijden van verdeeldheid en het verlies van Kleins ouders op jonge leeftijd.
Op de nieuwssites van de Oostenrijkse kranten Kronen Zeitung en Kurier staat het nieuws over Klein helemaal bovenaan. Kurier beschrijft hoe toeschouwers erg enthousiast reageerden toen op de generale repetitie van vrijdag de video werd afgespeeld van het optreden van Klein.
Alarmen
De verslaggever van de Spaanse krant El Mundo meldt hoe journalisten in Malmö de voorbije uren speurden naar ontwikkelingen rond de Nederlandse zanger en hoe vrijdag al "de alarmen afgingen" over een eventuele diskwalificatie.
De Ierse krant Irish Times besluit dat "de grote finale van zaterdagavond het einde markeert van een Eurovisiesongfestival, dat verwikkeld is in controverses". De krant verwijst daarbij naar het incident rond Klein, maar ook naar de deelname van Israël en de reacties daarop.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht roept vrijdagavond op niet meer naar de stad te komen, omdat het te druk is door de viering van koningsnacht. Op verschillende plekken in de stad zijn evenementen georganiseerd.
10 uur geledenHAARLEM (ANP) - De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) mag namens de provincie Noord-Holland dwangsommen opleggen aan Tata Steel om het bedrijf te dwingen te stoppen met het uitstoten van ongare kooks. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland. Ook heeft de provincie terecht de aanvraag van Tata Steel afgewezen voor een omgevingsvergunning voor het beperkt mogen uitstoten van ongare kooks.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De grenscontroles worden met zes maanden verlengd tot 9 december, laat minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) vrijdag aan de Tweede Kamer weten. Het kabinet hoopt met de grenscontroles illegale migratie tegen te gaan.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat zich sterk maken voor een landelijke reispas waarmee mensen met een laag inkomen gratis of met korting in daluren met het openbaar vervoer kunnen reizen. Betrokkenen kunnen hiermee zowel met de trein, bus, tram als metro reizen, melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur, PVV) in een Kamerbrief over de klimaatmaatregelen.
14 uur geledenASSEN (ANP) - De 20-jarige verdachte van de kunstroof uit het Drents Museum in Assen die deze week werd opgepakt blijft langer vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De ander, een 18-jarige man die ook deze week werd aangehouden, is wel vrijgelaten. Beide mannen komen uit Heerhugowaard.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriële bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Eigenaren van een elektrische auto krijgen de komende drie jaar extra korting op de wegenbelasting. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief over het klimaatpakket.
17 uur geleden