
Buitenlandse media: nu al chaos na verkiezingen Nederland
DEN HAAG (ANP) - Het vertrek van PVV'er Gom van Strien als verkenner blijft ook buiten Nederland niet onopgemerkt. Media in andere Europese landen en de Verenigde Staten berichten over de "tegenslag" voor PVV-leider Geert Wilders.
Het Franse persbureau AFP kopt dat het "Nederlandse regeringsoverleg in chaos is gestort" door het vertrek van de verkenner, die in verband is gebracht met fraude. AFP schrijft dat leiders in Europa en de rest van de wereld op de voet volgen of Wilders en zijn PVV uiteindelijk een regering kunnen vormen.
De Belgische VRT schrijft dat Van Strien "de handdoek al in de ring" gooit voordat zijn zoektocht naar een coalitie kon beginnen. "PVV zal nu een nieuwe verkenner moeten aanstellen. Dat belooft geen eenvoudige opdracht te worden", concludeert de omroep, die stelt dat de ex-verkenner beschikte over "een palmares om "u" tegen te zeggen".
'Chaotische strart'
Het Duitse Tagesspiegel spreekt over een tegenslag bij de vorming van een nieuwe Nederlandse regering. De krant legt uit dat het binnen het "sterk gefragmenteerde politieke systeem" in Nederland toch al lastig is om een coalitie rond te krijgen, omdat er vaak minstens vier partijen nodig zijn voor een meerderheid.
Ook de Britse krant The Guardian en het Duitse DPA melden het vertrek van Van Strien als verkenner. Het Duitse persbureau spreekt over een "chaotische start" van de pogingen om na de verkiezingen een regering te vormen en bestempelt het vertrek van de verkenner als een tegenvaller voor Wilders.
Nieuwe verkiezingen
Politico legt internationale lezers uit dat het in Nederland gebruikelijk is dat de grootste partij na verkiezingen het initiatief neemt bij de zoektocht naar coalitiepartners. Wilders had zijn partijgenoot Van Strien ingeschakeld als zijn "point man", schrijft de internationale nieuwssite.
De Financial Times stelt dat het vertrek van Van Strien "de pogingen van uiterst rechts vertraagt om een regering te vormen in Nederland". Als dat uiteindelijk niet lukt, moeten volgens de zakenkrant nieuwe verkiezingen worden gehouden. In dat geval blijft Mark Rutte voorlopig aan als waarnemend premier.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over extra wijzigingen van de begrotingen van de ministeries van Defensie en Economische Zaken. Het demissionaire kabinet wil een overbruggingskrediet verstrekken aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen dat het gaat om scheepsbouwer Damen Naval na berichtgeving van verschillende media.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquĂȘte van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
2 dagen geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
5 dagen geleden