Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buitenlandse hulp aan Syrië komt op gang

Buitenlandse hulp aan Syrië komt op gang

DAMASCUS (ANP/DPA) - De buitenlandse hulp aan Syrië lijkt langzaam maar zeker op gang te komen. Vanuit verschillende landen in met name de Arabische wereld arriveert noodhulp in het door aardbevingen getroffen land. De omvang van de hulp aan Syrië is wel kleiner dan die aan Turkije, waar tientallen landen hulp aan hebben geleverd.

Oman opent volgens het Syrische staatspersbureau SANA een luchtbrug om hulp- en medische goederen te sturen. Uit Libië, Iran, India, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn inmiddels vliegtuigen vol hulpgoederen aangekomen in Aleppo en Damascus. Eerder deze week werd al bekend dat meer dan driehonderd Russische soldaten die in Syrië zijn gestationeerd helpen met puinruimen.

Verschillende landen hebben toegezegd een financiële bijdrage te leveren aan de reddingsoperatie in Syrië. Zo stuurt China 30 miljoen yuan (ruim 4 miljoen euro) aan noodhulp naar Syrië en draagt Nederland 10 miljoen euro bij.

De verdeling van de hulpgoederen die in Damascus aankomen, ligt bij de regering van president Bashar al-Assad. Gevreesd wordt dat de hulp niet naar de gebieden wordt gestuurd die buiten de controle van de overheid vallen. Hulporganisatie Witte Helmen, actief in de door rebellen bezette gebieden in het noordwesten van Syrië, roept daarom de internationale gemeenschap op materiële hulp te leveren en steun te bieden aan organisaties die ter plaatse zijn. Egypte heeft inmiddels gehoor gegeven aan deze oproep. De Witte Helmen melden dat een team van reddingswerkers en dokters uit Egypte de reddingsoperatie in het noordwesten ondersteunt.

Meer uit Buitenland

Minneapolis: groen licht politiehervorming na dood George Floyd

MINNEAPOLIS (ANP/AFP) - Het bestuur van de Amerikaanse stad Minneapolis heeft vrijdag een plan voor de hervorming van de plaatselijke politie goedgekeurd. De aanleiding is de gewelddadige dood van de 46-jarige George Floyd in 2020.

13 minuten geleden
Media: Trump arriveert dag voor voorgeleiding in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Donald Trump vliegt maandag vanuit zijn woonplaats in Florida naar New York, één dag voor zijn voorgeleiding in een rechtszaal in Manhattan. Hij zal maandagavond in zijn Trump Tower verblijven, schrijft Bloomberg op basis van anonieme bronnen die bekend zijn met de situatie. De voormalig president wordt dinsdagmiddag (lokale tijd) verwacht in het gerechtsgebouw van Manhattan.

57 minuten geleden
Zeker 600 gewonden bij zware tornado Arkansas

LITTLE ROCK (ANP/DPA) - Een zware tornado heeft de stad Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas getroffen. De plaatselijke reddingsdienst gaat uit van minstens 600 gewonden, berichtte een plaatselijke zender vrijdag. De burgemeester van Little Rock heeft de gouverneur van de staat gevraagd om hulp van de nationale garde.

4 uur geleden
Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

NEW YORK (ANP/AFP) - Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

7 uur geleden
Advocaat Trump: schikking zullen we niet accepteren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump zal een mogelijke schikking in de strafzaak tegen hem niet accepteren. Advocaat Joe Tacopina zegt in een interview met de Amerikaanse nieuwszender NBC News dat daar "nul" kans op is.

10 uur geleden
'Blade runner' Oscar Pistorius komt niet vervroegd vrij

PRETORIA (ANP/AFP) - De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, ook wel bekend als 'blade runner', komt niet vervroegd vrij. Zijn verzoek is afgewezen, aldus de verantwoordelijke autoriteiten. De 36-jarige man blijft vastzitten voor het doodschieten van zijn vriendin.

12 uur geleden
Kopstuk Europees Parlement hekelt stikstofbrief aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - De leider van de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hekelt de strenge brief over het stikstofbeleid die de Europese Commissie het kabinet deze week heeft gestuurd. Niet alleen de inhoud, maar ook de timing tijdens delicaat stikstofoverleg tussen de regeringspartijen is "ongevoelig", zegt deze Manfred Weber na berichtgeving van De Telegraaf. De commissie heeft volgens hem een "blunder" begaan.

13 uur geleden