Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buitenlandministers EU komen voor het eerst bijeen in Kyiv

Buitenlandministers EU komen voor het eerst bijeen in Kyiv

KYIV (ANP) - De buitenlandministers van de EU-landen zijn maandagochtend bijeen in de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Met dat novum willen ze tonen dat Oekraïne op de Europese Unie kan blijven rekenen. "Samen laten we zien dat we vierkant achter Oekraïne staan", twittert minister Hanke Bruins Slot.

De ministers zijn naar Kyiv afgereisd voor een Europese ministerraad. Ook hun Oekraïense collega Dmytro Koeleba schuift aan. Ze bespreken er "hoe we de druk op Rusland verder kunnen opvoeren, en alle mogelijke manieren om Oekraïne te blijven steunen", aldus Bruins Slot.

Koeleba ziet in het "historische" feit dat de buitenlandministers op zijn uitnodiging zijn ingegaan "op zichzelf al een boodschap". Het is weer een stap op weg naar Oekraïnes vurig gewenste toetreding tot de EU, stelt hij.

Vredesplan

De EU-landen hebben niet allemaal hun minister gestuurd. Van Hongarije, dat al lange tijd tegen Rusland aanschurkt, en een aantal andere landen is er een staatssecretaris of andere vervanger. Het gezelschap gaat "brainstormen" over de oorlog en de voortzetting van de Europese steun, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Ook buigen ze zich over het Oekraïense vredesplan en bereiden ze een nieuwe 'vredestop' voor.

Het uitzonderlijke bezoek van de ministers volgt op een weekend met slecht nieuws voor de regering in Kyiv. Het Amerikaanse Congres heeft verdere financiële hulp aan Oekraïne nog niet goedgekeurd. En in Slowakije, buurland en tot dusver trouwe bondgenoot van Oekraïne, heeft een verklaard tegenstander van militaire hulp aan het land de verkiezingen gewonnen.

Politiek gevecht

Koeleba doet het oponthoud in het Congres af als een "incident" dat vooral het gevolg is van het politieke gevecht in de VS over de begroting. Hij wijst erop dat het in ieders belang is dat Oekraïne de oorlog wint. "We werken samen met beide partijen, Democraten en Republikeinen, om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt."

De Oekraïense buitenlandminister kan nog niet overzien wat de tegenvallende verkiezingsuitslag in Slowakije betekent. "We moeten wachten tot de regeringscoalitie is gevormd." Mogelijke coalitiegenoten van verkiezingswinnaar Robert Fico kunnen hem bewegen toch Oekraïne te blijven steunen. Als andere partijen samenwerken kunnen ze Fico ook nog tot de oppositie veroordelen.

Kyiv ligt ruim anderhalf jaar na de grootscheepse Russische inval in Oekraïne nog met grote regelmaat onder vuur. De luchtafweer onderschept de meeste projectielen.

Meer uit Buitenland

Israël: elke gedode Hamasstrijder kost twee burgers het leven

TEL AVIV (ANP/AFP) - Voor elke dode Hamasstrijder in de Gazastrook zijn ongeveer twee burgers gedood, erkennen Israëlische militaire topfunctionarissen. Ze zeggen dat het Israëlische leger hoogtechnologische software inzet om te proberen het aantal doden onder niet-strijders te verminderen.

1 uur geleden
Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

2 uur geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

4 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

4 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

5 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

6 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

6 uur geleden