Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buitenlandminister VS in Kabul voor terugtrekking troepen

Buitenlandminister VS in Kabul voor terugtrekking troepen

KABUL (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, is in Afghanistan aangekomen voor gesprekken over de terugtrekking van de troepen. Hij legt de Afghaanse regering de plannen voor om vanaf mei tot 11 september alle Amerikaanse militairen terug te trekken. Ook strijdkrachten van buitenlandse partners bij het militaire ingrijpen in het land zullen vertrekken.

President Joe Biden kwam woensdag met de mededeling. Blinken gaat dit toelichten aan Bidens Afghaanse ambtgenoot Ashraf Ghani. De minister ontmoet ook andere Afghaanse bewindslieden en Amerikaanse militairen. De terugtrekking stond feitelijke al vóór 1 mei op de agenda op basis van afspraken die Bidens voorganger Donald Trump had gemaakt. De extremistische Taliban eisen dat de VS zich aan die uiterste datum houden en dreigen met aanvallen als de Amerikanen er na 1 mei nog zijn.

De terugtrekking is nu pas voltooid op 11 september. Het is dan precies twintig jaar geleden dat terroristen van al-Qaeda met gekaapte vliegtuigen aanslagen pleegden in de VS. De Amerikanen wilden de leiders van al-Qaeda straffen. En die zaten in Afghanistan als gasten en financiers van het schrikbewind van de Taliban. De VS vielen naar eigen zeggen om terrorisme te bestrijden het land binnen en joegen de Taliban op de vlucht. De strijd woekerde echter verder en werd de langste oorlog in de geschiedenis van de VS. Trump wilde er een punt achter zetten en maakte zonder ruggenspraak met de Afghaanse regering in februari vorig jaar afspraken met de Taliban. Sindsdien vallen die vrijwel geen buitenlandse troepen meer aan.

Nachtmerrie

De Afghaanse regering is niet blij met de aftocht van de bondgenoten, maar stelt dat de regeringstroepen het straks alleen wel aankunnen. Ashraf Ghani sprak van "de trotse veiligheids- en defensietroepen die volledig in staat zijn het land en zijn bevolking te beschermen, iets wat ze altijd al hebben gedaan".

De soennitische extremisten van de Taliban spreken over "het Islamitische Emiraat Afghanistan" dat terugtrekking eist van alle buitenlandse troepen voor 1 mei. Het emiraat waar ze op doelen is een nachtmerrie voor de meeste Afghanen. De Taliban zijn voornamelijk soennitische Pathanen (Pashtun) uit het oosten en zuiden die de grootste bevolkingsgroep vormen, maar niet in de meerderheid zijn. Een vredesregeling lijkt nog lang niet in zicht en veel Afghanen vrezen dat de Taliban zullen proberen weer van heel het land hun emiraat te maken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Drie raketten vanuit Syrië op Israël geschoten

TEL AVIV (ANP) - Drie raketten zijn vanuit Syrië op buurland Israël geschoten. Volgens het Israëlische leger is één van de raketten in Syrië neergekomen. Er is nog niets gemeld over waar de andere twee terecht zijn gekomen.

52 minuten geleden
VS willen de-escalatie in conflict tussen Israël en Palestina

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt er alles aan te doen om het conflict tussen Israël en Palestina te de-escaleren. De woordvoerster van president Joe Biden zei dat ze de regionale contacten willen gebruiken om tot een oplossing van het gewelddadige conflict te komen.

1 uur geleden
Rusland noemt VS en Tsjechië onvriendelijk, minder ambassadestaf

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering heeft de Verenigde Staten en Tsjechië vrijdag officieel aangemerkt als onvriendelijke landen. Daardoor is het maximumaantal medewerkers op de ambassade van die landen in Rusland beperkt tot negentien.

4 uur geleden
‘Duitsland bestempelt VK tot risico wegens Indiase coronavariant’

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitsland is van plan het Verenigd Koninkrijk tot risicogebied te verklaren vanwege de extra besmettelijke Indiase variant van het coronavirus die daar de ronde doet. Het besluit kan deze vrijdag al worden genomen, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

4 uur geleden
Libanese betogers dringen Israël binnen

METULAH (ANP) - Een groepje pro-Palestijnse betogers is vanuit Libanon Israël binnengedrongen en weer verjaagd, volgens plaatselijke media. Een groep stookte vuurtjes bij hekken langs de grens en wist vervolgens door een opening in de afrasteringen Israëlisch grondgebied te bereiken. Volgens plaatselijke media is door grenswachten op betogers geschoten en is er een gewond geraakt. De indringers zijn korte tijd later weer naar Libanon teruggegaan.

6 uur geleden
Rechter stopt zaak tegen Italiaanse ex-minister over migranten

CATANIA (ANP/AFP) - Een rechtbank op Sicilië heeft bepaald dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, niet terecht hoeft te staan voor de 'ontvoering' van bootmigranten. Aanklagers voerden aanvankelijk tegen Salvini aan dat hij migranten op zee wederrechtelijk vasthield omdat hij een boot met migranten weigerde toe te laten tot Italiaanse havens in afwachting van toezeggingen uit andere Europese landen om ze op te nemen.

7 uur geleden
Een op de tien Belgen volledig gevaccineerd

BRUSSEL (ANP) - Een op de tien Belgen is volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano hebben 1.196.831 inwoners van België, ofwel 13 procent van alle volwassenen, de nodige prikken gehad. Dat komt overeen met 10,4 procent van de totale bevolking.

8 uur geleden