Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buitenlandminister Blinken: VS steunen soevereiniteit Guyana

Buitenlandminister Blinken: VS steunen soevereiniteit Guyana

WASHINGTON (ANP) - De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Antony Blinken, heeft zijn steun uitgesproken aan de regering van Guyana in het grensconflict met Venezuela. Blinken zei dat "de Verenigde Staten de soevereiniteit van Guyana standvastig zullen blijven steunen". Hij sprak met de president van het Latijns-Amerikaanse land, Mohamed Irfaan Ali.

Washington is volgens Blinken voor een vreedzame oplossing van het conflict en dringt erop aan dat de landen de overeenkomst uit 1899 respecteren waarmee de grens van het Britse Rijk en later Guyana met Venezuela werd bepaald. Anders moet er een nieuwe overeenkomst komen, mogelijk met behulp van een juridisch orgaan zoals het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat heeft begin deze maand Guyana en Venezuela opgeroepen geen acties te ondernemen die het geschil erger of slepender maken.

Guyana zoekt Amerikaanse hulp voor de bescherming van de olierijke westelijke regio Essequibo. De autoritaire Venezolaanse leider Nicolás Maduro heeft zondag een referendum laten houden waarin de kiezers Essequibo als nieuwe Venezolaanse deelstaat bestempelden. Maduro heeft vervolgens licenties aangeboden aan ondernemingen die er naar olie zouden kunnen zoeken.

Media in Guyana hebben gemeld dat er bij de Venezolaanse grens, circa 290 kilometer ten westen van de hoofdstad Georgetown, een relatief nieuwe legerhelikopter met zeven inzittenden is neergestort. Aan boord waren hoge officieren van het leger en de luchtmacht van Guyana die op bezoek gingen bij eenheden langs de grens. Er is een zoektocht opgezet om het toestel en de inzittenden te vinden.

Meer uit Buitenland

Britse sancties tegen gevangenisbestuurders om dood Navalny

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse overheid heeft sancties ingesteld tegen zes mensen die aan het hoofd van de gevangenis staan waar Aleksej Navalny overleed. Zij mogen het Verenigd Koninkrijk niet in en hun eventuele tegoeden in dat land worden bevroren, meldt buitenlandminister David Cameron.

48 minuten geleden
Spanning loopt op bij boerenprotest in Madrid na stoppen tractors

MADRID (ANP) - Protesterende boeren in Madrid dreigen een centraal plein bezet te houden als mededemonstranten aan de rand van de stad niet verder kunnen met hun trekkers. Er is woensdag een groot protest voorzien in de hoofdstad waarbij boeren vanaf vijf verschillende routes met tractors naar het centrum trekken naar een verzamelpunt. Van daar zouden ze aan het begin van de middag naar het landbouwministerie rijden en lopen als slot van de demonstratie.

1 uur geleden
Deel van brug in aanbouw ingestort in Lochem, mensen bekneld

LOCHEM (ANP) - In Lochem, in de Achterhoek, is een deel van een brug in aanbouw op de Goorseweg ingestort. Er zitten mensen bekneld, meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, maar hoeveel is nog niet bekend. De hulpdiensten zijn aanwezig en er zijn ook traumahelikopters opgeroepen.

2 uur geleden
Doden bij Israëlische aanval op woontoren Damascus

DAMASCUS (ANP/RTR/DPA/AFP) - Een Israëlische raketaanval heeft in Damascus volgens Syrische staatsmedia aan zeker twee mensen het leven gekost. De doden zouden burgers zijn geweest. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van drie doden.

2 uur geleden
Reisadvies Parijs weer op groen na terreurdreiging

DEN HAAG (ANP) - Het reisadvies voor Parijs is aangepast van geel naar groen. Daarmee is de kleurcode voor heel Frankrijk nu weer groen, wat betekent dat er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken geen bijzondere risico's zijn. De veiligheidsrisico's zijn volgens het departement vergelijkbaar met die in Nederland.

2 uur geleden
Moeder Navalny doet poging lichaam zoon te krijgen via rechter

SALECHARD (ANP/AFP) - Een Russische rechtbank in Salechard behandelt 4 maart de klacht van de moeder van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny, Ljoedmila Navalnaja. Zij is naar de afgelegen regio bij de poolcirkel gegaan, nadat haar zoon eind afgelopen week was overleden in een strafkolonie in Charp, bijna 50 kilometer ten noordwesten van Salechard. Ze stelt dat het niet vrijgeven van het lichaam strijdig is met de wet.

3 uur geleden
EU-landen eens over nieuwe sancties tegen Rusland

BRUSSEL (ANP) - Ambassadeurs van de EU-landen zijn akkoord over een nieuw, uitgebreid pakket aan sancties tegen Rusland. De afspraken moeten nu nog formeel door EU-ministers worden bekrachtigd. Ze kunnen dan voor 24 februari van kracht zijn, als wordt herdacht dat Rusland twee jaar geleden Oekraïne binnenviel.

3 uur geleden