Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buitenlandchef EU: Israël negeert uitspraak gerechtshof

Buitenlandchef EU: Israël negeert uitspraak gerechtshof

BRUSSEL (ANP) - Israël en Hamas slaan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in de wind, constateert EU-buitenlandchef Josep Borrell. Israël gaat door met zijn offensief tegen de met vluchtelingen volgepakte Gazaanse stad Rafah, ziet hij. En Hamas beschiet Tel Aviv.

De buitenlandministers van de EU-landen zullen maandag bespreken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat de uitspraak van het hof wordt nageleefd, zegt Borrell bij aankomst voor overleg in Brussel. Het hof droeg Israël vrijdag op om de aanval op Rafah onmiddellijk te staken. Ook moet het land Palestijnse burgers in de bestookte Gazastrook beter beschermen.

Het tussenvonnis van het Haagse hof is "nog belangrijker" dan bijvoorbeeld de aanstalten die het Internationaal Strafhof maakt om leiders van Israël en Hamas te vervolgen, zegt Borrell. Het werk van het ICJ is volgens hem het hart van het internationaal recht en het VN-systeem. Maar "helaas hebben we in de uren nadien gezien dat Israël de militaire actie voortzet waarvan het stopzetten is gevraagd", aldus Borrell. "En Hamas heeft raketten gelanceerd tegen Israël. Dus beide partijen respecteren de uitspraak van het hof niet."

Spanje, steevast een van de EU-landen met de scherpste kritiek op het optreden van Israël, gaat de andere lidstaten vragen om maatregelen als Israël doorgaat. De Spaanse buitenlandminister José Manuel Albares vraagt "steun voor het ICJ en zijn besluit. En we zullen ook, als Israël doorgaat tegen het oordeel van het hof in, proberen de juiste maatregelen te nemen om dat besluit af te dwingen".

Meer uit Buitenland

Wopke Hoekstra na aannemen EU-natuurherstelwet: 'We hebben haast'

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Commissie is opgelucht dat de natuurherstelwet is aangenomen na een lastig parcours langs de EU-lidstaten.

18 minuten geleden
Politie Hamburg hield zondag 6 Oranjefans aan rondom EK-wedstrijd

HAMBURG (ANP) - De politie in Hamburg heeft zondag rondom de wedstrijd Nederland - Polen zes Nederlandse voetbalfans aangehouden. Ze worden onder meer verdacht van poging tot zware mishandeling, drugsbezit of verzet tegen de politie. De zes zijn inmiddels weer vrij, tegen hen is een onderzoek gestart.

1 uur geleden
Saudische kroonprins roept op tot erkenning Palestijnse staat

MEKKA (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft landen opgeroepen de Palestijnse staat te erkennen als ze dat nog niet hebben gedaan. Dat meldt staatspersbureau SPA. De troonopvolger deed de oproep in Mekka tijdens een bijeenkomst over de islamitische pelgrimstocht die in de stad plaatsvindt. Door het erkennen van een Palestijnse staat, kan er volgens hem worden toegewerkt naar "duurzame en allesomvattende vrede" in de regio.

1 uur geleden
Stoltenberg: de weg naar vrede is met meer wapens

WASHINGTON (ANP/AFP) - NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem "de weg naar vrede in Oekraïne loopt via het meer wapens leveren aan dat land". Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.

2 uur geleden
Moskou stopt met zaak die Nederland bij ICAO aanspande over MH17

MOSKOU (ANP) - Rusland trekt zich helemaal terug uit een procedure die Nederland en Australië bij de internationale raad voor de burgerluchtvaart ICAO hebben aangespannen over de ramp met de MH17.

3 uur geleden
Na extreme hitte, maandag hevige regen tijdens hadj in Mekka

MEKKA (ANP) - De aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen dagen in de voor moslims heilige plaats Mekka, hebben maandag plaatsgemaakt voor een temperatuurdaling en hevige regenval.

3 uur geleden
Polen twijfelt over Europese topbaan voor Portugese oud-premier

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Net nu de EU-regeringsleiders aanschuiven om in Brussel tijdens een informele vergadering de Europese topfuncties opnieuw te verdelen, heeft de Poolse premier Donald Tusk twijfels geuit over de Portugese kandidaat. Oud-premier Antonio Costa is verwikkeld in een corruptieschandaal.

4 uur geleden