Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Buienradar: ook komende nacht kans om vallende sterren te zien

Buienradar: ook komende nacht kans om vallende sterren te zien

HILVERSUM (ANP) - Ook in de nacht van zondag op maandag zijn er "goede kansen" om de meteorenzwerm Perseïden te zien, meldt Buienradar. Op wat hoge bewolking na verwacht het weerbureau een heldere nacht.

Er wordt zelfs een extra piekje verwacht tussen 03.00 uur en 05.00 uur, vertelt Arnold Tukkers van de Cosmos Sterrenwacht in het Twentse Lattrop. Bovendien zijn de meteoren die vannacht te zien zijn volgens Tukkers helderder dan de vallende sterren van afgelopen nacht. Dat heeft te maken met de massa van de stofdeeltjes die zijn achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle, legt Tukkers uit. Als de aarde in zijn baan rond de zon door de puinwolk van de komeet vliegt, verbranden die deeltjes in de dampkring op zo'n 100 kilometer hoogte. Het lichtspoor dat daarbij ontstaat, noemen we een meteoor of vallende ster. Hoe groter de massa van de deeltjes, hoe helderder de meteoor.

Het hoogtepunt van de sterrenregen, die elk jaar in de zomer te zien is, was in de nacht van zaterdag op zondag. Toen waren er tientallen vallende sterren per uur te zien. Bij Cosmos kwamen negentig mensen naar de sterrenregen kijken. "Het klaarde goed op. Voor veel mensen is het toch iets heel bijzonders, een vallende ster", zegt Tukkers, die al meer dan dertig jaar bij de sterrenwacht werkt. "Altijd als ik er een zie, wens ik dat ik er nog een mag zien. En die wens komt iedere keer weer uit!"

Op X, voorheen Twitter, delen veel mensen foto's van de meteoren die ze de afgelopen nacht hebben waargenomen. "Ondanks de bewolking tóch nog een meteoor kunnen fotograferen", meldt een twitteraar uit Den Haag. "Adembenemend" en "spectaculair" zijn woorden die vaak vallen. "Op mijn 57e (!) voor de eerste keer #vallendesterren gezien! Gaaf!" schrijft een andere enthousiaste twitteraar.

Meer uit Binnenland

Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

14 minuten geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

4 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

6 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

7 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

7 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

10 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

10 uur geleden