Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bufferzone in Gazastrook is volgens voorman VN oorlogsmisdaad

Bufferzone in Gazastrook is volgens voorman VN oorlogsmisdaad

GENÈVE (ANP/AFP) - De verwoestingen die Israël aanricht in de Gazastrook om een bufferzone van een kilometer breed langs de grens met Israël aan te leggen, vormen een oorlogsmisdaad. Dit zei de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Volker Türk. Hij zegt dat hij sinds 7 oktober veel informatie heeft gekregen over de verwoesting van onder meer woningen, panden van onderwijsinstellingen in de Gazastrook uit gebieden waar niet of niet meer wordt gevochten.

Alles wijst erop dat de Israëli's met de sloop willen bereiken dat de mensen uit die gebieden nooit meer terugkeren. Dit is het verdrijven van de burgerbevolking en wijst volgens Türk op een oorlogsmisdaad zoals omschreven in de Geneefse Conventies. Het gaat om militair niet noodzakelijke, onwettige en willekeurige verwoestingen, zegt de mensenrechtencommissaris.

Recent waren er berichten dat er tussen Israël en Egypte spanningen waren gerezen over Israëlische plannen ook langs de grens van de Gazastrook en Egypte zo'n bufferzone te vormen. Dat zou noodlottig zijn voor een groot deel van de grensstad Rafah.

Meer uit Buitenland

Recordaantal illegale migranten naar Engeland over het Kanaal

LONDEN (ANP/AFP) - Meer dan 10.000 migranten, een recordaantal, zijn dit jaar al illegaal het Kanaal overgestoken en in Engeland beland. De laatste cijfers over de illegale migratie tonen een stijging van 35 procent ten opzichte van vorig jaar over dezelfde periode in 2023. Vrijdag nog landden er volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vijf vaartuigen op de kust met in totaal 288 mensen aan boord.

1 uur geleden
Nog tientallen gewonden in ziekenhuis na turbulentie-incident

BANGKOK (ANP/RTR) - Tientallen mensen die afgelopen week gewond raakten door zware turbulentie tijdens een vlucht naar Singapore, liggen nog steeds in het ziekenhuis. Het gaat volgens het Samitivej Srinakarin-ziekenhuis in Bangkok om 43 patiënten uit Australië, Maleisië, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen.

3 uur geleden
Aanklagers willen spreekverbod Trump over 'complot' FBI-agenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse speciaal aanklager Jack Smith vraagt de rechter om nieuwe maatregelen tegen oud-president Donald Trump. Die zou ten onrechte de suggestie wekken dat FBI-agenten "medeplichtig zijn aan een complot om hem te vermoorden". Smith vraagt de rechter om Trump te verbieden nog langer uitspraken te doen die agenten in gevaar kunnen brengen, schrijven Amerikaanse media.

3 uur geleden
Italië trekt miljoenen uit voor UNRWA

ROME (ANP/AFP) - Italië maakt weer geld vrij voor de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, de UNRWA. Dat heeft minister Antonio Tajani (Buitenlandse Zaken) bekendgemaakt na een ontmoeting met de Palestijnse premier Mohammad Mustafa.

5 uur geleden
Israël bombardeert Rafah na uitspraak hoogste VN-hof

TEL AVIV (ANP/AFP/DPA) - Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op doelen in Rafah in de Gazastrook. De bombardementen volgen op een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag, dat juist had opgedragen het offensief in die zuidelijke stad te stoppen.

5 uur geleden
China beëindigt grote militaire oefening bij Taiwan

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - China heeft de uitgebreide militaire oefeningen bij Taiwan afgesloten. Die waren afgelopen week gestart na de beëdiging van de nieuwe Taiwanese president Lai Ching-te.

6 uur geleden
Oppositieleider India stemt in megaverkiezing

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase oppositiekopstuk Rahul Gandhi heeft zijn stem uitgebracht bij de hervatting van de parlementsverkiezingen in zijn land. Daar kan in een periode van anderhalve maand op verschillende dagen worden gestemd vanwege de enorme omvang van de verkiezingen.

7 uur geleden