Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel zoekt ontwikkelaars coronavaccin voor versnelde productie

Brussel zoekt ontwikkelaars coronavaccin voor versnelde productie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie nodigt coronavaccinproducenten uit de hele wereld uit zich in Brussel te melden. Het dagelijks EU-bestuur stelt ruim 2 miljard euro beschikbaar om de ontwikkeling en beschikbaarheid van veilige en effectieve vaccins te versnellen tot binnen twaalf tot achttien maanden. Ze zal vervolgens doses bestellen en aanbetalen om serieuze, veelbelovende kanshebbers te steunen. Erkend wordt dat er een risico bestaat dat vaccins tijdens de testfase op mensen toch falen.

Met die aanpak wil de commissie voldoende voorraad veiligstellen voor de EU-lidstaten, zei voorzitter Ursula von der Leyen in Brussel. Ze zal optreden namens de 27 lidstaten die in een stuurgroep zullen plaatsnemen. De commissie neemt ook stappen om de regelgeving rond de ontwikkeling en markttoegang te versnellen in verband met het longvirus.

Een belangrijke stap voorwaarts is al gezet door het samenwerkingsverband van Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië, aldus de commissie. Deze Inclusieve Vaccin Alliantie heeft afgelopen weekend een deal gesloten voor de aanschaf van 300 miljoen doses van een Brits vaccin waarvan nog moet worden aangetoond dat het werkt en veilig is. Het kabinet is volgens minister Hugo de Jonge met zo’n acht partijen in gesprek over mogelijke vaccins tegen het coronavirus.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is bij met het initiatief van de commissie. "Het is goed dat ze het voorbeeld van de vaccinalliantie van minister De Jonge volgt. Door samen te werken profiteren we van schaalvoordelen en verkleinen we het financiële risico. Door onze krachten te bundelen zal het inzetten van een vaccin sneller, efficiënter en betaalbaarder worden." Wel wijst De Lange op het belang van snelheid. "Amerika en Azië hebben zich al ingekocht bij meerdere producenten. Het is nu belangrijk tempo te maken. De kopgroep van Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië heeft laten zien dat het kan - nu moet Brussel doorpakken."

Meer uit Buitenland

Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

1 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

6 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

8 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

8 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

9 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

10 uur geleden
Groot treinongeluk in India veroorzaakt door fout in seinsysteem

BALASORE (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De grote treinramp van vrijdag in India is waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem bij het elektronisch seinsysteem. De Indiase spoorminister zegt dat is vastgesteld dat de fout daar de oorzaak is. Hij meldt ook te weten wie de schuldigen zijn, maar geeft nog geen details. Hij vindt het niet gepast om verdere uitspraken te doen totdat het onderzoek volledig is afgerond.

11 uur geleden