Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel wil snellere vergroening van de Europese industrie

Brussel wil snellere vergroening van de Europese industrie

BRUSSEL (ANP) - De Europese industrie moet sneller vergroenen. De productie van schone technologieën dient te worden opgevoerd en lidstaten moeten sneller vergunningen afgeven, stelt de Europese Commissie. Ook moet er meer CO2 afgevangen worden.

Windmolens, zonnepanelen, warmtepompen en andere schone technologieën zijn nodig om de afgesproken klimaatdoelen te halen en de concurrentiepositie van de EU ten opzichte van de Verenigde Staten en China veilig te stellen, zegt het dagelijks EU-bestuur. "We hebben een enorme opschaling nodig van clean tech", zei vicevoorzitter Frans Timmermans bij de presentatie van een "netto-nul industriewet".

Er is volgens hem "geen tijd te verliezen" om niet achterop te raken bij het groene strategische beleid van met name de VS, waar forse subsidies worden gegeven aan Amerikaanse fabrikanten van schone technologieën. Zo zou er in elke lidstaat één autoriteit moeten komen om het gehele vergunningentraject te coördineren.

Injectie

De commissie wil ook de capaciteit van de CO2-opslag tot 2030 jaarlijks opvoeren met een injectie van 50 miljoen ton en daar olie- en gasproducenten "proportioneel" aan laten bijdragen.

Nieuwe regels zijn nodig om de groene transitie mogelijk te maken en te vereenvoudigen, zegt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) in een reactie. "Er is nog steeds een gebrek aan investeringen en duidelijke richtlijnen voor een rechtvaardig arbeidsbeleid en een eenvoudige aanvraag van subsidies."

Esther de Lange (CDA) is blij met de plannen. "Vergunningsprocedures werken vaak onnodig vertragend voor een succesvolle energietransitie. Het is goed dat de commissie nu eindelijk een versoepeling van de vergunningsregels voorstelt."

Meer uit Financieel

Schoenenwinkelketen Sacha sluit winkels en richt zich op online

DEN BOSCH (ANP) - Schoenenwinkelketen Sacha sluit de meeste winkels en gaat zich voornamelijk richten op de onlineverkoop. De keten heeft last van "aanzienlijke kostenstijgingen die het traditionele verdienmodel voor retail in het algemeen uitdagen", meldt een woordvoerster van moederbedrijf Termeer Groep na berichtgeving door Hart van Nederland.

5 minuten geleden
Pro-Palestijnse boycots zetten druk op resultaten McDonald's

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - De pro-Palestijnse boycots tegen McDonald's zetten druk op de resultaten van de fastfoodketen. In de eerste drie maanden van het jaar was de omzetgroei bijna acht keer lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

16 minuten geleden
Onderzoek: wereldwijde groei smartphoneverkoop beter dan verwacht

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 10 procent meer smartphones verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei was sterker dan verwacht, na tien moeilijke kwartalen, meldt onderzoeksbureau Canalys. Samsung leverde in tegenstelling tot heel 2023 in het eerste kwartaal weer meer telefoons af dan concurrent Apple.

37 minuten geleden
Coca-Cola verkoopt iets meer frisdrank, maar maakt minder winst

ATLANTA (ANP) - Coca-Cola verkocht in de eerste drie maanden van het jaar iets meer frisdrank dan in dezelfde periode vorig jaar, maar maakte daarbij minder winst. Een verklaring geeft het bedrijf, bekend van frisdranken zoals Coca-Cola en Fanta niet, maar uit de cijfers is te herleiden dat wisselkoersschommelingen een rol spelen.

38 minuten geleden
Air France-KLM sluit schrappen banen niet uit bij kostenbesparing

TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Air France-KLM zoekt actief naar manieren om de kosten verder terug te dringen. Ook het schrappen van banen behoort tot de mogelijkheden, al is dat plan nog niet concreet, zei financieel topman Steven Zaat van het luchtvaartconcern in een toelichting op de kwartaalresultaten. Er werken zo'n 73.000 mensen bij het bedrijf.

1 uur geleden
Chinees technologieconcern Huawei maakt 564 procent meer winst

SHENZHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese technologieconcern Huawei zag de winst in de eerste drie maanden van het jaar met 564 procent stijgen. Deze cijfers heeft het bedrijf aan de Chinese overheid geleverd. Omgerekend bedraagt de winst ruim 2,5 miljard euro.

1 uur geleden
Dreigende staking slagerijmedewerkers opgeschort

UTRECHT (ANP) - De dreigende staking in slagerijen in Brabant, Gelderland en Noord-Holland woensdag is opgeschort, meldt FNV. De vakbond kondigde dit weekend de werkonderbreking aan, maar werkgevers hebben inmiddels een verbeterd loonbod gedaan voor een nieuwe cao en FNV legt dat voorstel nu voor aan de leden. Tot en met zeker 8 mei leggen slagerijmedewerkers volgens FNV daarom niet hun werk neer.

1 uur geleden