Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel wil relatie met VS onder Biden nieuw leven inblazen

Brussel wil relatie met VS onder Biden nieuw leven inblazen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie grijpt de aanstaande machtswisseling in de Verenigde Staten aan om de banden tussen de twee traditionele bondgenoten weer aan te halen. "Als het transatlantische partnerschap sterk is, dan zijn de EU en de VS ook sterker. Het is tijd om het contact te herstellen", zegt Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.

Onder president Donald Trump zijn de betrekkingen tussen Brussel en Washington verzuurd. De verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden en zijn vicepresident Kamala Harris, een nieuwe geopolitieke en economische realiteit en een "meer assertieve en bekwame" EU, bieden een uitgelezen kans om de internationale samenwerking nieuw leven in te blazen, stelt Brussel.

De commissie stelt vier beleidsterreinen voor om samen op te trekken: gezondheid, inclusief bestrijding van de Covid-19-pandemie, klimaatverandering en verduurzaming, handel en versterking van de democratie.

Wereldgezondheidsorganisatie

Brussel wil samen met Washington werken aan de ontwikkeling en distributie van coronavaccins, tests en behandelingen, en de handel in noodzakelijke medische goederen reguleren. Ook hoopt de commissie op Amerikaanse inzet om de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te versterken. President Trump trok de VS in juli terug uit de WHO.

Ook stelt de commissie voor dat de VS en EU zich in een gezamenlijke verklaring committeren aan het bereiken van klimaatneutraliteit in 2050 op beide continenten. De EU-leiders hebben die afspraak al in de Green Deal vastgelegd. Biden heeft zich al voorstander verklaard van netto nul CO2-uitstoot over dertig jaar.

Handelsrelatie herstellen

De handelsrelatie tussen EU en VS moet ook weer worden hersteld, door bestaande bilaterale conflicten op te lossen. Brussel wil een Europees-Amerikaanse Handels- en Technologieraad opzetten en een leidende rol met de VS in het hervormen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ook moet er "een dialoog" komen over de aanpak van belastingontwijking door onlineplatforms en grote ICT-bedrijven.

Ten slotte zoekt de commissie naar samenwerking met Washington om de opkomst van autoritaire regimes, mensenrechtenschending en corruptie te bestrijden.

Concrete voorstellen

Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell stuurt de EU een sterk signaal met concrete voorstellen. "Laten we vooruit- en niet terugkijken."

EU-president Charles Michel heeft Biden namens de EU-regeringen al uitgenodigd voor een top in de eerste helft van volgend jaar. Dat kan dan worden gecombineerd met een bezoek aan de NAVO.

Meer uit Buitenland

Zweedse premier wil leger inzetten tegen criminele bendes

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft donderdag beloofd het leger in te zetten tegen criminele bendes, na een uitbarsting van geweld die groeiende aantallen dodelijke slachtoffers onder kinderen en onschuldige burgers eist.

2 uur geleden
Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

7 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

8 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

13 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

15 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

15 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

15 uur geleden