
Brussel wil regels voor financiële markten versoepelen
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil een aantal regels voor financiële markten versoepelen, om zo te helpen bij het herstel van de coronacrisis. De nieuwe regels moeten onder meer voor grotere investeringen in de economie zorgen en de capaciteit van banken vergroten, zodat die het herstel kunnen financieren. Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Financieel Toezicht) presenteerde de plannen vrijdag.
"Financiële markten zijn van vitaal belang voor het herstel, omdat alleen overheidsfinanciering niet genoeg is om de economieën weer op de rails te krijgen", zei Dombrovskis. De Europese Unie wil onder andere de prospectusregels voor het uitgeven van aandelen en obligaties versoepelen. Zo wordt onder andere bij de uitgiften van nieuwe aandelen volstaan met een kortere prospectus, die makkelijker te produceren en te lezen is. Dat moet de kosten drukken en daarmee de aantrekkelijkheid vergroten om te investeren.
Nog een van de maatregelen is dat de commissie het toestaat dat gratis analistenonderzoek over kleine beursfondsen wordt verspreid. Sinds de financiële richtlijn Mifid II eind 2018 is ingevoerd, moeten banken geld vragen voor het analistenonderzoek dat zij doen voor beleggers. Dat moest leiden tot meer transparantie over kosten. De rapporten over kleinere beursfondsen werden vervolgens niet meer gemaakt, omdat in de praktijk bleek dat te weinig beleggers bereid waren te betalen voor die rapporten.
De commissie hoopt met de nieuwe maatregelen dat beleggers weer in kleinere beursfondsen gaan investeren, omdat ze via het analistenonderzoek meer kennis over de fondsen kunnen krijgen. Het terugdraaien van het verbod geldt voor bedrijven met een gemiddelde beurswaarde in de afgelopen twaalf maanden die beneden 1 miljard euro ligt. Voor bedrijven met een waarde daarboven blijft de Mifid-regeling dus wel van toepassing.
Meer uit Financieel
ZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Daarmee was de stemming op het Damrak ingetogener dan op andere Europese beurzen, waar stevigere winsten op de koersenborden stonden. Beleggers verwerkten opnieuw een reeks kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met tegenstrijdige signalen over ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vattenfall verzet zich bij de Hoge Raad tegen het oordeel dat eenzijdig opgelegde wijzigingen aan de gas- en elektriciteitstarieven in variabele energiecontracten oneerlijk zijn. Eerder dit jaar stelde het gerechtshof in Amsterdam dat de energieleverancier onterecht tussentijds de prijzen veranderde in deze contracten.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Google-moederconcern Alphabet was vrijdag een winnaar op de aandelenbeurzen in New York. Alphabet kwam donderdag nabeurs met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook chipproducent Intel meldde resultaten, maar beleggers op Wall Street ontvingen die juist slecht.
5 uur geledenWAALWIJK (ANP) - Autodealerconcern Van Mossel Automotive Group neemt zijn Duitse branchegenoot LöhrGruppe, over. Daarmee komt volgens het bedrijf een van de tien grootste autodealerconcerns in Duitsland in Nederlandse handen.
5 uur geledenENSCHEDE (ANP) - De bandenfabriek van Apollo in Enschede sluit volgend jaar zomer. De dochteronderneming van het Indiase Apollo Tyres wijt de sluiting aan "macro-economische verstoringen, sterke stijgingen van energie- en arbeidskosten en een afname van de vraag naar Spacemaster- en Agri-banden". Ongeveer vijfhonderd medewerkers van de fabriek, voorheen bekend als Apollo Vredestein, verliezen hun baan.
5 uur geledenHEERLEN (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft de afgelopen vijf jaar zeker 500 miljoen euro uitgekeerd om te zorgen dat mensen alsnog het pensioen kregen waar ze recht op hadden. Tot 1995 bouwden tweeverdieners te weinig op en vervolgens maakten zij maar in beperkte mate gebruik van een aanvullingsregeling, bevestigt een woordvoerder van het grootste fonds van Nederland in aanloop naar een uitzending van het MAX-programma Meldpunt vrijdagavond.
7 uur geleden