Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel wil kiezer beschermen tegen stiekeme politieke reclame

Brussel wil kiezer beschermen tegen stiekeme politieke reclame

BRUSSEL (ANP) - Het moet moeilijker worden om kiezers te bespelen met stiekeme, op maat gemaakte politieke reclame, vindt de Europese Commissie. Bij politieke advertenties moet voortaan worden vermeld wie daar achter zit en hoeveel er voor is betaald, als het aan de commissie ligt.

Advertenties op bijvoorbeeld Facebook en andere sociale media kunnen een kwalijke rol spelen in verkiezingen, constateert het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Politici, partijen en belangengroepen bombarderen kiezers van wie ze weten dat ze daarvoor ontvankelijk zijn met eenzijdige, gekleurde of ronduit misleidende informatie. Zo ging het bijvoorbeeld mis bij de Amerikaanse presidentsrace tussen Donald Trump en Hillary Clinton en bij het brexitreferendum, maar ook bij veel andere recente verkiezingen. Kiezers krijgen soms haast enkel nog informatie uit een bepaalde hoek onder ogen, en hebben volgens onderzoekers geregeld geen idee van wie die komt.

"Verkiezingen mogen geen wedstrijd zijn met vuile en ondoorzichtige methoden", zegt Eurocommissaris Vera Jourová (Transparantie en Waarden). Mensen moeten volgens haar weten wat ze voor zich hebben, waarom hen dat wordt voorgeschoteld en of echt zoveel mensen het delen. Dat een politieke partij dat bericht bijvoorbeeld speciaal heeft gemaakt om twijfelaars over vaccinatie te bereiken, of om potentiële relschoppers op te jutten. Of met nepvolgers de indruk wil wekken dat het veel losmaakt.

Boetes

Zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruiker mag gevoelige informatie als diens geslacht, religieuze overtuiging of seksuele voorkeur helemaal niet meer worden gebruikt voor zulke gerichte boodschappen, stelt Jourová voor. Voor berichten van sommige maatschappelijke organisaties, politieke partijen en vakbonden aan hun leden blijft wel ruimte.

De commissie wil de voorgestelde nieuwe regels niet zelf gaan handhaven, maar laat dat aan de privacywaakhonden van de EU-landen. Zij kunnen boetes opleggen aan bijvoorbeeld internetbedrijven en reclame- en communicatiebureaus die er een loopje mee nemen.

Verbieden

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) vindt de voorstellen deels onvoldoende. "We moeten niet alleen inzetten op transparantie, maar gepersonaliseerde advertenties in de laatste maand voor de verkiezingen verbieden", zegt hij. Bas Eickhout (Groen Links) meent dat donaties van bedrijven aan politieke partijen moeten worden verboden. In het verleden namen diverse fracties in het EU-parlement volgens hem geld aan van multinationals als Google en Uber.

Als het EU-parlement en de lidstaten instemmen met de regels worden ze voor de Europese verkiezingen in 2024 van kracht.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 6 dagen geleden
We kunnen ons beter beschermen tegen Brussel

Meer uit Buitenland

Eerste Omikron-geval ontdekt in Verenigde Staten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Omikron-variant van het coronavirus heeft ook de Verenigde Staten bereikt. Gezondheidsdienst CDC heeft de mogelijk besmettelijkere variant vastgesteld in Californië, bij een reiziger die op 22 november uit Zuid-Afrika terugkeerde.

2 uur geleden
Media: hooggerechtshof VS geneigd strenge abortuswet toe te laten

WASHINGTON (ANP) - Een meerderheid van de negen rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof neigt ernaar een strenge abortuswet van de zuidelijke staat Mississippi groen licht te geven, melden media in de VS. Het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan buigt zich momenteel over de zaak die het einde zou kunnen betekenen voor het befaamde Roe versus Wade-vonnis uit 1973 dat abortus in de VS legaliseerde.

3 uur geleden
WHO: vaccin lijkt te beschermen tegen ernstige gevolgen Omikron

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het is aannemelijk dat coronavaccins bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van de nieuwe Omikron-variant, meent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Maar het staat nog niet vast. Er is meer en langer onderzoek nodig.

5 uur geleden
VS verlangen ook van gevaccineerde reiziger verse coronatest

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse autoriteiten willen internationale reizigers naar de Verenigde Staten verplichten uiterlijk een ​​dag voor vertrek een coronatest te doen, melden functionarissen. Momenteel hebben gevaccineerde reizigers naar de VS drie dagen voor vertrek een negatieve test nodig. Voor niet-gevaccineerde Amerikanen en anderen die permanent in de VS wonen mag de test nu al hooguit een dag oud zijn. Andere ongevaccineerden mogen, op enkele uitzonderingen na, niet per vliegtuig binnenkomen.

6 uur geleden
Tienduizenden Britten al vijf nachten zonder stroom na storm

LONDEN (ANP) - Tienduizenden Britten zitten al bijna een week zonder stroom door de zware storm Arwen, die een spoor van verwoestingen heeft achtergelaten. In de politiek gaan inmiddels stemmen op om het leger in te zetten om te helpen bij het repareren van de schade aan het elektriciteitsnet. Ook ligt de regering onder vuur omdat parlementariërs vinden dat ze slecht zijn geïnformeerd, schrijven Britse media.

9 uur geleden
Von der Leyen: we moeten praten over vaccinatieplicht

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronaprik, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast.

10 uur geleden
Ziekenhuizen Oostenrijk selecteren patiënten (triage) door corona

SALZBURG (ANP) - Door het grote aantal coronagevallen zijn Oostenrijkse ziekenhuizen overgegaan op het selecteren van patiënten, de zogenoemde triage. Artsen beslissen welke patiënten de beste overlevingskansen hebben, melden media.

10 uur geleden