
Brussel wil half miljard steken in opschalen munitie-industrie
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil een half miljard euro vrijmaken om de Europese munitie-industrie weer op de been te helpen en meer artilleriegranaten te maken. Dat blijkt hard nodig nu de Europese Unie Oekraïne wil helpen in de strijd tegen Rusland en de EU ook zichzelf wil herbewapenen. Ook geld uit het coronaherstelfonds en EU-subsidies voor achteropgeraakte gebieden kunnen in de wapenindustrie worden gestoken, als het aan de commissie ligt.
Oekraïne zit dringend verlegen om munitie voor zwaar geschut. Oekraïnes bondgenoten proberen nieuwe granaten en raketten aan te voeren, maar kunnen het tempo waarin die erdoor worden gejaagd niet bijbenen. De tekorten dreigen de plannen voor een Oekraïens tegenoffensief de komende maanden in de wielen te rijden. De EU heeft daarom afgesproken de laatste munitie uit eigen magazijnen aan te spreken, gezamenlijk munitie in te kopen en munitiefabrikanten een zetje in de rug te geven.
De EU moet binnen een jaar 1 miljoen granaten kunnen leveren, meent Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie). Europa heeft nog altijd de munitiefabrieken om elk jaar zoveel munitie te maken. "Die zijn nog operationeel." En de fabrikanten willen wel, maakte hij op uit een rondreis langs de na de Koude Oorlog wat ingedutte industrie.
Inzet voor zomers akkoord
De 500 miljoen euro die de commissie in de defensie-industrie wil steken, moet in de praktijk goed zijn voor ruim 1 miljard aan investeringen. De industrie legt zelf 60 procent in, zo is de bedoeling. De 40 procent van de EU zou nog met 10 procent kunnen worden verhoogd als een project de Europese industrie ten goede komt.
Breton wil desnoods voorrang kunnen afdwingen voor bestellingen van bijvoorbeeld bestanddelen voor de productie van munitie. Hij hoopt dat de EU-lidstaten en het Europees Parlement nog voor de zomer akkoord gaan met de plannen.
Meer uit Buitenland
BRASILIA (ANP/AFP) - De Amerikaanse gezant in Brazilië moet zich melden bij het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om uitleg te geven over de uitspraken van Donald Trump maandag. De Amerikaanse president Donald Trump noemde de vervolging van de rechts-populistische oud-president Jair Bolsonaro een heksenjacht. De Amerikaanse ambassade had het daarna ook over een "politieke vervolging".
38 minuten geledenDOHA (ANP/RTR) - Hamas zegt bereid te zijn tien gijzelaars vrij te laten bij een staakt-het-vuren met Israël. Volgens de Palestijnse militante beweging verlopen de onderhandelingen momenteel moeizaam en zou dat komen door Israëlische "koppigheid".
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan Francesca Albanese, de VN-rapporteur voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ,Marco Rubio, schrijft op X dat zij daarmee gestraft wordt voor haar "onwettige en schandalige pogingen" om Israëlische en Amerikaanse functionarissen en individuen te laten vervolgen.
2 uur geledenSEOUL (ANP/RTR) - Een Zuid-Koreaanse rechtbank heeft opnieuw een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de afgezette president Yoon Suk-yeol wegens de militaire noodtoestand van december, bericht persbureau Yonhap. De politicus zat eerder bijna twee maanden vast in verband met het onderzoek naar de noodtoestand die hij uitriep.
2 uur geledenLOS GATOS (ANP) - De hitserie Queer Eye van Netflix stopt na tien seizoenen. Deadline meldt dat de laatste reeks binnenkort op de streamingdienst te zien is.
2 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Volgens de Israëlische legerleider Eyal Zamir zijn in de Gazastrook nu de "juiste omstandigheden" gecreëerd voor een deal met Hamas. Hij stelt dat die Palestijnse militante beweging nu dusdanig verzwakt is dat er gepraat kan worden over een overeenkomst over de vrijlating van de gijzelaars.
2 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaat de verkiezingsuitsluiting van Marine Le Pen niet terugdraaien. De Franse rechts-nationalistische politica werd eerder dit jaar veroordeeld voor het sjoemelen met EU-geld en lijkt daardoor niet te kunnen meedoen aan de volgende presidentsverkiezingen. Het hoger beroep in die zaak loopt nog, maar Le Pen hoopte dat het Europese hof in de tussentijd de verkiezingsuitsluiting zou schrappen.
4 uur geleden